“Neki bi bili sretni da ne uđemo u Schengen da kažu da je to neuspjeh HDZ-a”

Vijesti 19. stu 202218:27 4 komentara
N1

Europarlamentarac (HDZ/EPP) Tomislav Sokol u Dnevniku N1 televizije govorio je o ulasku Hrvatske u Schengen, a osvrnuo se i na izjavu austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku.

“Nitko nije govorio da je nešto riješeno jer se formalno odluka donosi na Vijeću. Što se tiče priče vezane uz Austriju, od toga ne treba raditi dramu. Uvijek smo imali podršku Austrije. Ovu izjavu sam shvatio kao da žele upozoriti na problem sve većih nelegalnih migracija koje su u porastu”, kazao je.

VEZANE VIJESTI

Sokol ističe da je “Hrvatska prošla najstroži sistem kontrole ispunjavanja uvjeta od svih država koje su ikad aplicirale za Schengen”.

Dodao je da Hrvatska zadovoljava sve uvjete za ulazak u Schengen. Kaže da je i trenutna atmosfera u EU takva da su protiv proširenja, odnosno vrlo su skeptični proširenju bilo kakvih europskih integracija.

“Ako Hrvatska sad uspije ući u Schengen, to će biti veliki uspjeh hrvatske diplomacije bez obzira što neki zlobnici negirali”, rekao je Sokol.

Osvrnuo se i na izjave pojedinih političara u Hrvatskoj koji smatraju da bi neulazak Hrvatske u Schengen bio neuspjeh HDZ-a.

“Čini mi se da bi neki u Hrvatskoj bili sretni da Hrvatska ne uđe u Schengen sada jer bi mogli govoriti da je to neuspjeh HDZ-a. Mislim da je to nezrela i infantilna politika, ali čini mi se da bi neki da ne uđemo samo da mogu reći da Plenković ili HDZ nisu uspjeli”, kazao je Sokol.

“To da sada neko pokušava dobiti političke poene, to je tragikomično”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare