Tko je sve prihvatio Vladinu ponudu?

Vijesti 29. lis 202210:02 > 16:07 0 komentara
Josip Regovic/PIXSELL

Četiri od jedanaest sindikata javnih i državnih službi izjasnila su se da prihvaćaju ponudu Vlade RH koju im je u srijedu iznio predsjednik Vlade Andrej Plenković, piše u subotu Večernji list.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju proveli su anketu među svojim članstvom, odnosno na sindikalnim tijelima i složili se da prihvaćaju povećanje osnovice plaće za 6 posto od 1. listopada 2022. te povećanje osnovice plaće u 2023. godini za 2 posto i to od 1. travnja. Prvu uvećanu plaću primit će već sljedeći mjesec, a dodatno uvećanu u svibnju sljedeće godine.

vezana vijest

Također prihvaćaju uvećanje materijalnih prava i to božićnicu za 2022. godinu u iznosu od 1750 kuna, odnosno 232 eura i dar za dijete u visini od 754 kune, odnosno 100 eura te regres za 2023. godinu u iznosu jednakom božićnici, znači 1750 kuna, odnosno 232 eura.

Božićnica i regres državnim i javnim službama do sada su iznosili 1500 kuna, a za djecu se isplaćivalo po 600 kuna. – Prihvaćanjem ove ponude osigurali smo djelatnicima javnih službi povećanje osnovice plaće u razdoblju od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2023. od 12,4448 posto, kao i povećanje materijalnih prava. Prema dosadašnjem iskustvu, sa svakim pregovorima poboljšali smo materijalno stanje naših zaposlenika pa je važno da smo dogovorili nastavak pregovora o osnovici plaće u rujnu 2023., što će nam omogućiti daljnje povećanje osnovice plaće ili nekih drugih materijalnih prava – stoji u zajedničkom dopisu sindikalnih čelnika Stjepana Topolnjaka, Jadranke Dimić, Domagoja Rebića i Antuna Guljaša.

U svim sindikatima izjašnjavanje bi trebalo biti završeno danas, odnosno najkasnije do ponedjeljka ujutro znat će se odluka svih jedanaest. Čelnici s kojima smo razgovarali jučer nisu htjeli prejudicirati odluku jer im s terena dolaze oprečne reakcije, donosi Večernji list.

Prihvatili i sindikat medicinskih sestara i liječnički sindikat

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara izvijestio je u subotu da je Glavno vijeće sindikata donijelo odluku o prihvaćanju Vladine ponude o rastu osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

“Prihvaćanjem ove ponude osigurali smo pretpostavku za potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike javnih službi kojim smo od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2023. za ukupno 12.4448 zaposlenih osigurali povećanje osnovice, dara za dijete te božićnice i regresa”, istaknula je predsjednica Glavnog vijeća sindikata Anica Prašnjak.

“Dogovorna je i obveza da se tijekom trećeg tjedna mjeseca rujna 2023. ponovno pristupiti pregovorima o visini osnovice za 2023. godinu, čime smo kao i u svakim pregovorima dosad poboljšali materijalni status djelatnika u javnim službama pa tako i u sustavu zdravstva”, navodi se u priopćenju.

Članovi Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) izjasnili su se većinom glasova da prihvaćaju Vladinu ponudu o rastu osnovice i drugih materijalnih prava u 2022. i 2023. godini, izvijestili su u subotu iz tog sindikata. Sindikat je proveo anonimnu anketu među gotovo 3000 liječnika, svojih članova, koji su se većinom izjasnili da prihvaćaju Vladinu ponudu o povećanju osnovice plaće za šest posto od 1. listopada ove godine i za dva posto od 1. travnja 2023.

Dogovoreno je i povećanje iznosa božićnice i regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune.

“Ovu odluku mogao je samostalno donijeti Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata, ali smo smatrali maksimalno demokratičnim upitati za stav sve naše članove. Stoga smo kroz anonimnu anketu zatražili njihovo mišljenje i njihovu ćemo odluku poštovati”, istaknula je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica HLS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!