Nekoliko učenika u Splitu došlo u trenirci u školu pa završili kod pedagoga

Vijesti 24. tra 202311:09 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Pitanje jedne majke u grupi "Mame Splitsko-dalmatinske županije" na Facebooku izazvalo je lavinu komentara. Naime, srednjoškolci koji su taj dan došli u školu u trenirci, završili su na razgovoru kod pedagoga, a mama je pitala kakva su tuđa iskustva.

Majka je pitala članice grupe idu li njihova djeca ponekad u školu u trenirkama.

“Radi se o srednjoj školi. Ima li škola zakonsko pravo da im zabrani trenirke? Danas su im sva djeca u razredu koja su došla tako odjevena poslana u pedagoga. I ja sam za to da postoji neki kodeks odijevanja, ali ne ovako nešto. Nekad im je zadnji sat tjelesni pa je i praktično da dođu u tuti”, napisala je majka u grupi na Facebooku, prenosi Slobodna Dalmacija.

Vrlo brzo su se naredali komentari suprotstavljenih strana, jedne koja to podržava i druge koja se tome protivi.

“Ja sam izašla iz srednje ima 15 godina. Prva gimnazija. I ni tada se nije smjelo dolaziti u tuti.”

“Imaju pravo. To najčešće uvrste u statut škole. Ni kod mog djeteta ne smiju u tuti u srednjoj školi. Ako ima TZK, ponese u kesi pa se presvuče.”

“U tuti nije primjereno ići u školu učenicima, kao ni profesorima. Slažem se da su najugodnije, ali nisu primjerene za školu. Znaju se pravila oblačenja.”

“Ajme meni čime se oni bave. Ok kratke hlače, minice, majice na špaline, ali tute. Pa u čemu je problem s tutama??? Stvarno nek se bave bitnim stvarima.”

“Zna se kako se ne smije u škole, majice na špaline i kratke hlače iznad koljena, ali ovo… Tko je njima to odobrija uopće da brane dici u tutu dolazit?”

“Nemam srednjoškolca, ali meni je to totalna glupost! Ja prva osobno nosim najviše tute i najudobnije mi je u njima.”

Kakvo je stvarno stanje s kodeksom odijevanja u školama?

Slobodna je u nekoliko splitskih srednjih škola provjerila kako to kod njih funkcionira.

U Pravilniku o kućnom redu I. gimnazije piše da učenici moraju dolaziti uredno i primjereno odjeveni u školu. “Neprimjereno je u školu dolaziti u sportskoj odjeći, mini suknjama i kratkim hlačama, dekoltiranim majicama i slično”, piše u Pravilniku.

Trenirke su zabranjene i u Elektrotehničkoj školi. “Učenici su dužni u školske objekte dolaziti uredno i prikladno odjeveni, sukladno uobičajenom načinu odijevanja u drugim javnim i kulturnim ustanovama (u dugim i nepoderanim hlačama, u majici ili košulji s rukavima i bez neprimjerenih natpisa i znakova). Nije dopušteno dolaženje u trenirci osim na nastavu tjelesne i zdravstvene kulture”, piše u Kućnom redu.

U Pravilniku Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju navedeno je da je učenik dužan u školu dolaziti uredan i primjereno odjeven.

U Pravilniku o kućnom redu IV. gimnazije “Marko Marulić” je objašnjeno što znači uredno i primjereno odjeven.

“Učenik je dužan dolaziti u školu uredan i primjereno odjeven – djevojke: pokrivenih ramena, grudi i trbuha, ne u prekratkim suknjama, dečki: pokrivenih ramena i u dugim hlačama, nošenje kape u školi nije dozvoljeno”, navedeno je u pravilniku IV. gimnazije.

Zadnja škola koju su provjerili je III. gimnazija, bivši MIOC.

“Učenik je dužan dolaziti u školu uredan i primjereno odjeven. Djevojke bi trebale dolaziti pokrivenih ramena, grudi i trbuha, ne u prekratkim suknjama, a mladići pokrivenih ramena i u dugim hlačama. U učionici kape i marame na glavi se mogu nositi samo iz opravdanih zdravstvenih razloga, a zabranjeno je nositi odjevne predmete koji prekrivaju lice”, navode iz III. gimnazije za Slobodnu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare