Vatavuk podnio ostavku: Nakon razgovora s ministrom shvatio sma da on ima dvojbe

Vijesti 18. lip 202111:49 > 15:411 komentar
Izvor: Borna Filic/PIXSELL

V.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Vatavuk podnio je ostavku, a na konferenciji za medije ispričao je svoju stranu priče u slučaju Dijane Zadravec.

“Odlučio sam vam priopćiti da s današnjim danom podnosim ostavku na dužnost v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice na koju me je imenovalo Upravno vijeće naše ustanove prije nešto više od mjesec dana. U sljedećih nekoliko dana obavljat ću samo tehničke dužnosti”, rekao je Vatavuk.

Govorio je i zašto je smijenio Dijanu Zadravec.

“Zbog višegodišnjeg neuspješnog upravljanja Zavodom za radiologiju koje je dovelo do otvorenih sukoba, nezadovoljstva većine zaposlenika, prekomjernog broja odlazaka radiologa iz naše ustanove i na koncu izostanka normalne komunikacije predstojnice Zavoda sa suradnicima, odlučio sam smijeniti s te dužnosti dotadašnju predstojnicu prof. dr. Dijanu Zadravec. Osobno sam preuzeo vođenje i tog Zavoda, organizirao sa suradnicima plan rada, osigurao da pacijenti, pogotovo onkološki, dobiju svu potrebnu i redovitu uslugu. Vraćena je opet pozitivna radna atmosfera, vratili su se neki od onih koji su zbog sukoba s ranijom pročelnicom napustili našu bolnicu. O tome vam mogu više svjedočiti liječnici i ostali zaposlenici Zavoda nego ja”, kazao je te dodao:

VEZANE VIJESTI

“Ono što sam od prof. Zadravec cijelo ovo vrijeme tražio jest da sve svoje optužbe o mogućem kriminalu u našoj bolnici, zajedno sa svim dokazima za koje tvrdi da ih ima, preda na postupanje onim državnim tijelima koja su zadužena za istrage i utvrđivanje činjenica.

Isto tako sam je kolegijalno molio, a zatim i kao v.d. ravnatelja, na temelju naših propisa i pravila i od nje tražio da se suzdrži od javnih istupa u kojima proziva neke od svojih kolega i optužuje za kriminalne radnje, a bez nuđenja dokaza, u kojima blati cijelu bolnicu i sve njene zaposlenike, u kojima se prikazuje kao da je ona jedini borac za istinu i pravdu, a svi ostali u bolnici su na drugoj strani.

Izrekao sam joj mjeru upozorenja s mogućim posljedicama za njen ugovor o radu. Otišla je na bolovanje, ali je to svejedno nije sprečavalo da i dalje nastupa u medijima, da ponavlja već puno puta prožvakanu priču o kriminalu, ali dokaze ne vidi ni hrvatska javnost, a koliko vidim, ni policija ni DORH”.

“Da pomognem ministru, odstupio sam s dužnosti”

Rekao je da je i on sam javno pozvao policiju i DORH da istraže sve njene navode, “da pronađu taj kriminal i da ga predaju pravosuđu, a nama omoguće da radimo svoj posao i da budemo na usluzi hrvatskim pacijentima”.

“Pa nije vrag da je samo Dijani Zadravec stalo do istine. Zar stvarno netko misli da su svi ostali u KBC Sestre milosrdnice zaštitnici kriminala i kriminalaca?”, rekao je Vatavuk.

Kazao je da je Zadravec “zakucavala na stup srama kolegu liječnika za kojeg je samo prije godinu dana govorila da je vrhunski stručnjak svjetskog glasa, kojeg je dizala u zvijezde”.

“Optuživala je kolegice i kolege za dodatni rad u privatnim klinikama, ali je zaboravila da je i sama pisala tadašnjem v.d. ravnatelju molbu da joj odobri rad u privatnoj klinici, rekao je.

Vatavuk je rekao da je i razgovarao s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

“Poslije kraćeg razgovora s ministrom shvatio sam da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, da sumnja u kompetentnost pravne službe bolnice, da preispituje odluku Upravnog vijeća na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i ministrov najbliži suradnik. Jednom riječju, da pomognem ministru u njegovoj rezerviranosti i dilemama kome pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako, privremene dužnosti”, kazao je Vatavuk.

Kazao je i da su od HZZO-a tražili provjeru bolovanja Dijane Zadravec.

“A što se tiče drugih nalaza, upravo sam potpisao dva. Dvije od tri komisije utvrdile su da nije bilo kriminalnih radnji. Eto, doviđenja…”, rekao je na kraju Vatavuk.

Zadravec: Izvršio je svoju ulogu

Dijana Zadravec je ranije danas u N1 Studiju uživo komentirala konferenciju koju je najavio Vatavuk. Tada je informacija da Vatavuk daje ostavku još bila neslužbena.

“Ne čudi me da je gospodin Vatavuk odlučio tako. Ono što je zapravio, ostat će zapamčen po tome. Moja nezakonita smjena. Mislim da je time izvršio svoju ulogu pa sad može dati i ostavku. Mislim da je njegova misija time završena”, rekla je Zadravec.

“Nisam dobila strogo mirovanje, mogu govoriti. Njima je cilj da me ušutkaju. Sve je počelo nakon moje prijave županijskom DORH-u. Smijenili su me jer navodno rušim ugled bolnice. Kao što znamo, članak 38. Ustava daje slobodu govora pogotovo kada se to odnosi na korupciju”, kazala je Zadravec koja je trenutno na bolovanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar