Nestanak ruske jahte: “Nikakve logike da se krivica baca na posadu”

Zbog nestanka ruske jahte Irina Vu kriminalističkim je istraživanjem obuhvaćeno ukupno osam osoba. Šest osoba je s područja Splitsko-dalmatinske, a dvije osobe s područja Šibensko-kninske. Neven Melvan iz Sindikata pomoraca komentirao je slučaj.

Među privedenima se najvjerojatnije nalaze i članovi posade, no Neven Melvan je istaknuo da ni oni nemaju detalje slučaja ni identitet posade. Na pitanje kako posada može odgovorna za propust države, rekao je:

“Ovo sve više podsjeća na nesretne slučajeve kriminalizacije pomoraca koji su česti u svijetu. Nema poveznice s krivicom posade broda prema informacijama koje imamo. U ministarstvu je provedena istraga, ustanovljeno je čiji su propusti, brodu očito nisu bile oduzete svjedodbže što je trebalo ako je bio zaustavljen, nego su oduzete tek u Istanbulu. Ne vidimo krivicu zapovjednika ili posade broda u ovom trenutku.”

Napominje da je procedura vrlo jednostavna – ako se brod zaustavlja, lučke vlasti oduzimaju svjedodžbe po nalogu. No, ako procedura nije poštovana, brod nije zaustavljen.

Na pitanje tko je u lancu morao znati za sankcije, Melvan otkriva:

“Državna administracija je znala, valjda su imali neke mehanizme da zaustave brodove. Za svaki brod je ista procedura ako se zaustavlja. Nijedan normalan zapovjednik neće isploviti s brodom koji nema svjedožbu. Trebale su je oduzeti lučke vlasti po nalogu suda ili ministarstva. Neka se dogovore u vrhu tko je to trebao u slučaju sankcija. Ovo je prvi put da se susrećemo sa sankcijama.”

Melvan je također rekao da ne bi krivio ni lučkog kapetana u Šibeniku jer, kaže, ne zna je li do njega došao nalog. Ističe da nikakvu krivnju posade ne vidi:

“Ne vidim kako bi krimen mogao biti na posadi. Ako nisu oduzete svjedožbe, oni moraju slušati vlasnika broda. Nikakve logike da se krivica baca na posadu. Krivac je administracija, netko je u lancu napravio propust.”

Melvan je istaknuo da pomorci često odgovaraju za nešto za što po nikakvoj logici ne mogu biti odgovorni. “S time se borimo svuda u svijetu”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ