“Neumornog” Bandića s gradskog trona želi skinuti ovih 11 kandidata

Vijesti 21. velj 202109:28 1 komentar
Zagreb
Emica Elvedji/PIXSELL

Kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika dosad je istaknulo 12 kandidata, od kojih će njih 11 s gradskog trona, kojim vlada već više od 20 godina, pokušati skinuti aktualnog gradonačelnika, također kandidata i na ovim izborima.

Unatoč tome što je opterećen aferama i sudskim procesima, utrku za novi, već sedmi gradonačelnički mandat 65-godišnji Milan Bandić najavio je već u kampanji za parlamentarne izbore prošle godine.

Gradonačelničku kampanju je počeo krajem studenog dolaskom na premijeru filma “Kumek” Darija Juričana, a u kojem redatelj nabraja najvažnije gradonačelnikove afere, od Agrama do recentnijeg Zagrebačkog Manhattana.

Na premijeri filma Bandić je otkrio novi slogan kampanje za lokalne izbore u svibnju – “Neumoran”.

VEZANE VIJESTI

Među prvima koji je najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika glavnog grada je čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević.

Tomaševićevom odlukom da ne bude dio predizborne koalicije sa SDP-om na izborima, propala je ideja da ujedinjena ljevica iznjedri zajedničkog kandidata za gradonačelnika i tako proba povećati mogućnost za izbornu pobjedu i micanje Bandića s trona gradske vlasti.

Tomašević je rekao da to ne bi bilo fer prema biračima jer tada neće biti pregovora koji bi utjecali na odnos snaga u skupštini, već bi se ovisno o glasovima, dogovarali o podjeli mjesta. Njihova je procjena da najviše novih birača izvući tako da ne idu u koaliciju.

Tomašević je najavio kako Možemo na nadolazećim izborima ima za cilj ukloniti Milana Bandića s vlasti te onemogućiti stvaranje koalicije HDZ-a i Milana Bandića u gradskoj skupštini. Stvaranjem progresivne skupštine želi ostvariti glavni cilj – promijeniti način upravljanja gradom Zagrebom koje mora, kaže, biti pravedno, transparentno i održivo.

Nakon što su propali razgovori HDZ-a i privremenog ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba Damira Vanđelića, HDZ je kao svog kandidata predstavio Davora Filipovića, profesora na Ekonomskom fakultetu, zastupnika u Gradskoj skupštini i tajnika zagrebačkog HDZ-a.

Zalaže se za uspješnu obnovu Zagreba, za radikalni zaokret u upravljanju gradskim financijama, za transparentno vođenje gradskih financija gdje će svaki trošak biti objavljen na internetu i građani znati kako se novci troše.

Oštro odbija tezu oporbe da je on ‘alibi kandidat HDZ-a’, koji ustvari želi da na čelu Zagreba i dalje ostane Milan Bandić. Naime, s obzirom da je veliki broj članova SDP-a i HDZ-a zaposlen u Zagrebačkom holdingu, mnogi iz manjih opozicijskih stranaka smatraju da zapravo ni jednoj velikoj stranci ne odgovara Bandićev odlazak.

SDP je kao svog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika predstavio Joška Klisovića koji jednako tako opovrgava tezu da je alibi kandidat. Ističe kako s građanima želi savez u upravljanju i vođenju gradom.

Najavio je da će kao gradonačelnik provoditi referendume o važnim gradskim pitanjima, jačati gradske četvrti i mjesne odbore kako bi ljudi jasnije artikulirali svoje mišljenje, raspisivati natječaje o određenim pitanjima i upotrebljavati druge kreativne metode uključivanja građana u upravljanje gradom.

U utrku za čelno mjesto grada uključio se i nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek koji je u kampanju krenuo tako što je pred Gradskim poglavarstvom došao s vozilom Hitne pomoći, simbolički tako želeći ukazati na to da glavnom gradu treba hitna pomoć.

VEZANE VIJESTI

Upozorava kako je Zagreb, iako ima najveći prirez u Hrvatskoj, najzaduženiji hrvatski grad, “što treba promijeniti, kako bi Zagrepčani dobili kvalitetniju uslugu u skladu s novcem koji uplaćuju u gradski proračun”.

“Grad Zagreb je trenutno bombonijera iz koje se časte mnogi – prijatelji, kumovi, brojni koalicijski partneri – to treba prestati. Vrijeme je za promjene”, poručio je.

Kao kandidat za zagrebačkog gradonačelnika predstavio se saborski zastupnik i predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, obećavši ukidanje prireza ako bude izabran na lokalnim izborima u svibnju.

Smanjenje poreza, transparentnost poslovanja i ukidanje izmišljenih radnih mjesta u Holdingu i Gradskoj upravi neka su od obećanja Zagrepčanima koje je Nađi iznio predstavljajući svoju kandidaturu.

“Drugi kandidati nemaju interesa, znanja i sposobnosti popraviti sve ono što je Milan Bandić napravio u 20 godina svoje vladavine. Ja ću se sigurno s tim uhvatiti u koštac i popraviti stanje”, poručio je Nađi koji smatra da Tomašević nije rješenje za Zagreb.

Most je također službeno predstavio kandidata za gradonačelnika Zagreba – Zvonimira Troskota.

Troskot ističe svoje desetogodišnje iskustvo rada u poslovnom svijetu te smatra da je upravo financijska pismenost, poznavanje financijskih propisa i revizija, glavni atribut, odnosno vrlina koju bi osoba trebala imati kada ide u preuzimanje vlasti u Zagrebu.

Najavio je da će pritom imati tri strategije vezane uz financije, reviziju i upravljanje dugom, čime se, kaže, bavio tijekom cijele poslovne karijere pa to isto misli primijeniti i u političkom životu.

U utrku za čelno mjesto glavnog hrvatskog grada ušla je i Vesna Škare Ožbolt koja naglašava da će joj prvi potez biti obnova grada.

Smatra da je Zagreb “grad na štakama” pa je prva mjera koju želi provesti sanacija šteta od potresa.

Pravnica, bivša saborska zastupnica, ministrica pravosuđa i savjetnica predsjednika republike, razvoj Zagreba vidi u paradigmi zelenog gospodarstva, pametnim gradovima te inovacijama i transferima tehnologije stavljene u funkciju rasta bruto domaćeg proizvoda.

Kandidaturu za gradonačelnika objavio je i predsjednik zagrebačkog HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir koji ističe da ga je na to potaknula situacija u Zagrebu gdje se ni nakon 11 mjeseci od potresa ništa nije obnovilo.

Kao svoju viziju razvoja Zagreba vidi projekt “Green city – zeleni i pametni grad”, što je koncept koji razvijaju mnogi europski gradovi.

Planira riješiti i goruće probleme Zagreba – promet, stanovanje, infrastrukturu te pokrenuti mega projekt “Zagreb pored Save” sa četiri nova prijelaza i brojnim površinama za sport i rekreaciju. Planira smanjiti i gradske namete poduzetnicima i građanima.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić kandidat je stranke za gradonačelnika Zagreba, a povjerenje Zagrepčanki i Zagrepčana tražit će programom “Zagreb u sigurnim rukama”.

Dugogodišnji liječnik, direktor Zaklade Ana Rukavina, bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava obećaje pošteniji i sigurniji Zagreb, a tri ključna stupa njegovog programa kako do toga doći su, kaže – “obnova, obnova i obnova”.

“Obnovit ćemo Zagreb od potresa i pružiti Zagrepčanima siguran krov nad glavom, obnovit ćemo Imunološki zavod za borbu protiv pandemije uzrokovane koronavirusom i obnovit ćemo duh i vrijednosti Zagreba, koji je već godinama premrežen nepotizmom i korupcijom”, najavio je Mrsić.

Osnivačica volonterske zajednice nestranačkih stručnjaka i znanstvenika Obnovimo Zagreb Marina Pavković predstavila je svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba poručivši da će u kampanji biti usmjerena na strateški i projektni pristup s ciljem promjene lica grada.

U kampanji će je, kaže, voditi strateška orijentacija prema gradu Zagrebu, projektni pristup, a želja joj je s nekoliko ključnih projekata za grad Zagreb promijeniti lice ovoga grada.

Sin nekadašnjeg nogometnog izbornika, arhitekt Otto Barić mlađi, također ulazi u političku utrku za Zagreb. Njega su, kaže, za kandidaturu u prvom redu motivirale posljedice potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.