Vodostaji rijeka rastu, dio stanovnika evakuiran. Stiže još oborina!

Vijesti 15. svi 202316:11
Šime Zelić/Pixsell

Nevrijeme i obilne kiše proteklih su dana uzrokovale probleme i poplave diljem Hrvatske, dio stanovnika je evakuiran, došlo je i do zatvaranja prometnica te rekordnog vodostaja Zrmanje, a meteorolozi za utorak najavljuju još oborina.

Jako nevrijeme pogodilo je još u petak popodne Virovitičko-podravsku županiju, a zbog tuče i velikih količina kiše najviše je štete bilo u općini Čačinci.

Bile su poplavljene brojne ulice, obiteljske kuće, gospodarski objekti te poljoprivredne površine. Dječji vrtić Lipa je uništen, a stradala je i zgrada Nogometnog kluba Mladost.

Na grada Orahovice i općina Čačinci i Mikleuš u sat vremena palo je oko 50 litara kiše po četvornom metru.

Novo nevrijeme praćeno jakom kišom, zahvatilo je u subotu navečer područje općina Mikleuš i Slatina u Virovitičko-podravskoj županiji.

Izlijevanje Zrmanje i Otuče, dio prometnica zatvoren

U nedjelju oko 13 sati, zbog velike količine oborina na području Gračaca aktiviran je uži sastav Stožera civilne zaštite zbog preventivnih aktivnosti obrane od poplave – kopali su se odvodni kanali te pripremale odvodne pumpe i vreće s pijeskom.

Uslijed veće količine oborina nastalo je onečišćenje rijeke Zrmanje.

Kiša koja neprestano pada u nedjelju poslijepodne je uzrokovala prelijevanje Zrmanje preko zaštitnog zida na području Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u Gračacu, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ s čamcima za evakuaciju.

Evakuirali su se stanovnici čije su kuće najugroženije, a prije 22 sata aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca. U Kulturno informativnom centru (KIC) u Gračacu oformljen je prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva.

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je u nedjelju navečer kako su zbog obilne kiše i poplavljenih cesta na području Zadarske županije za sav promet zatvorene pojedine prometnice.

Neke ceste su u ponedjeljak poslijepodne i dalje zatvorene zbog veće količine vode na kolniku i odrona.

Stanje se smiruje u Gračacu, no Zrmanja raste

Stanje s poplavom smirilo se u ponedjeljak u Gračacu nakon alarmantnog stanja i evakuacije 13 osoba iz četiri kućanstva, s tim da je dio građana odbio evakuaciju, a pronađena je i živa i nestala osoba za kojom je tijekom noći trajala potraga.

Svim građanima koji zbog vode ne mogu izaći iz kuća pomoć u opskrbi i u eventualnom hitnom prijevozu pružit će vatrogasci i HGSS.

Zrmanja je u Obrovcu u ponedjeljak dosegnula nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra i raste, a prethodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm) pa je proglašeno izvanredno stanje.

U Obrovcu je poplavljen dio stare gradske jezgre, prizemlje općinske zgrade, pojedini poslovni prostori i par kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je kako je voda ušla u prizemlje srednje škole, dok se do osnovne ne može prići. Zbog novonastalih okolnosti nastava se ne održava ni u osnovnoj niti u srednjoj školi. Izvijestilo je i kako nema struje na lijevoj strani obale Zrmanje, u užem centru grada.

Iako je s prestankom kiše na zadarskom području u ponedjeljak došlo do blagog pada vodostaja Otuče, Zrmanja raste jer vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju, stoga se priprema obrana od još višeg vodostaja.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je kako su na području Gračaca i Obrovca i dalje u tijeku aktivnosti obrane od poplave. Pripadnici civilne zaštite čamcima prenose vreće s pijeskom, obilaze ugrožene stanovnike i po potrebi ih opskrbljuju hranom i lijekovima.

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) u ponedjeljak je izvijestila kako je zbog velike količine oborina u Zadarskoj županiji, izlijevanja rijeke Zrmanje u Obrovcu te rijeke Otuče u Gračacu, zabilježeno 30 intervencija vatrogasaca koje su se odnosile na ispumpavanje vode iz objekata te plavljenje prometnica i dvorišta.

Premijer je razgovarao sa županima Virovitičko-podravske te Zadarske županije o posljedicama poplava te će im Vlada pružiti pomoć u saniranju šteta.

Poplave i u Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu

U ponedjeljak su u Hrvatskoj Kostajnici zbog višesatnog porasta vodostaja rijeke Une, izazvanog obilnim kišama, proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Ponovno prijeti opasnost izlijevanja rijeke na kostajničke ulice, što je u ovakvim situacijama redovna pojava.

Najkritičnije je kod mjesta Kuljani, Golubovac i Unčani, gdje se zbog vode vozi usporeno, ali prijeti i potpuni prekid prometa.

Na provođenju mjera obrane od poplava na području Hrvatske Kostajnice i Nove Drenčine u Sisačko-moslavačkoj županiji, angažirat će se do 300 pripadnika Hrvatske vojske, temeljem zahtjeva Civilne zaštite, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za karlovačku je regiju za utorak izdao narančasto upozorenje zbog moguće obilne kiše, s količinom oborina većom od 80 mm, a Glavni centar za obranu od poplave najavio je za četvrtak proglašavanje izvanrednih mjera obrane.

Naime, prema hidrološkoj prognozi, vodostaj Kupe u Karlovcu mogao bi u četvrtak biti 784 centimetra, a Korane 757, što je porast od 134 centimetra.

Stožeri civilne zaštite od jučer se pripremaju za poplavu – vatrogasci i radnici gradskih tvrtki pune vreće za zečje nasipe te se izvlače i pripremaju crpke za ispumpavanje vode.

Intervencije i u ostatku Hrvatske, najavljeno još oborina

Kišno nevrijeme uzrokovalo je i brojne intervencije vatrogasaca u ostatku Hrvatske, odnosno u Šibensko-kninskoj, Požeško-slavonskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji gdje su vatrogasci ispumpavali vodu iz kuća, podruma, dvorišta i bunara, uklanjali grane s prometnica i sanirali šahtove.

Zbog prekomjernih kiša na širem splitskom području, zamućen je izvor rijeke Jadro iznad propisanih vrijednosti, izvijestila je u ponedjeljak komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija te pozvala građane da radi opreza prokuhavaju vodu za piće.

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, u Hrvatskoj će ostatak ponedjeljka proteći promjenjivo oblačno, sredinom dana sa sunčanim razdobljima. Mjestimice su mogući kiša, ponegdje pljuskovi i grmljavina, osobito na jugu, prema kraju dana i drugdje. Ponegdje je moguća obilnija oborina.

Prognoza za utorak predviđa promjenjivo i pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom dijem Hrvatske. Mjestimice obilna oborina, osobito na sjeverozapadu unutrašnjosti i u Gorskom kotaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ