Newsnight komentar: Svaka je presuda poruka, a što je s ovom presudom u slučaju Severine

Vijesti 24. sij 202420:03 0 komentara

Kada god dođe do javnog zgražanja nad nekom od sudskih presuda, sjetim se poruke pokojne sutkinje Ivane Čalić koja je prva osudila bivšeg premijera Ivu Sanadera. "Svaka je presuda poruka, a ova je presuda poruka da je politička korupcija zlo“, kazala je tada Ćalić. Svaka je presuda poruka - a što je ovom presudom u slučaju Popović vs. Severina poručio Vrhovni sud?

Na više stranica, u čak 26 točaka svoje odluke Vrhovni je sud obrazlagao zašto je važno, zapravo presudno za pravni postupak koji se tiče skrbništva nad maloljetnim djetetom – da vještaci koji su pisano dali svoja mišljenja budu i usmeno ispitani na sudu.

U trenutku dok Vrhovni sud raspreda pravnu važnost pismenog vještačenja u odnosu na svjedočenje vještaka uživo – parnica oko skrbi nad maloljetnim djetetom je u devetoj godini trajanja. De-ve-toj!

U samo jednoj od 26 točaka spominje se sintagma “interes malodobnog djeteta” – i to u točci u kojoj se objašnjava zašto je Županijski sud “požurio” s presudom i nije zvao vještake na novo ročište kada se nisu pojavili na onom na koje su pozvani. Smatrali su da je za odluku dovoljno ono što su napisali. O tome tko u ovoj parnici tjera mak na konac – možda ponešto govori činjenica da tužitelj Popović nije imao nikakvih primjedbi na pisano mišljenje vještaka ali je istovremeno tražio njihovo usmeno vještačenje a potom i reviziju sudske odluke jer su vještaci – eto – svoje mišljenje samo napisali, a ne i usmeno branili.

I što je, dakle poručio, Vrhovni sud? Poručio je, ukratko, da stranka u postupku ima pravo koristiti svaku pravnu i proceduralnu začkoljicu kako bi tjerala mlin na svoju vodu i kako je pritom potpuno nebitno radi li se u postupku o vreći krumpira ili maloljetnom djetetu. Jer kad bi bilo Vrhovnom sudu važno da se tu radi o maloljetnom djetetu a ne vreći krumpira, onda bi Vrhovni sud usput negdje razmatrao i u odluci spomenuo i interes maloljetnog djeteta. Isti onaj interes u koji smo se kao država zakunuli kad smo prihvatili čitav niz konvencija – od one o pravima djeteta do one Istanbulske koja ženu i djecu treba štititi od nasilja. A nasilje nije samo kad je žena ili dijete plavo.

Ne, interes se djeteta tu nije razmatrao kao ni posljedica ove odluke na život djeteta koje je od svojih 12 – 9 godina na sudu. Poruka je dakle suda – da je on nebitan. A takva je poruka ne samo nehumana, ona je i – suprotna zakonima koji štite prava djece. Stoga sve glasnije odjekuju poruke brojnih nevladinih udruga koje pozivaju na to da se uvedu sankcije, i to oštre sankcije, za sve one u sustavu – pa i suce – koji imaju alate da žene i djecu zaštite od nasilja, a to ne čine.

Danas je to Severinino dijete, sutra moje ili vaše. Onima kojima su djeca nevažna, nije mjesto na sudu. Pravo i pravda možda nisu uvijek isto, ali pravo i nepravda ne smiju u istu rečenicu.

Odluku Vrhovnog suda donijelo je sudsko vijeće u sastavu:

Željko Šarić predsjednik vijeća, mr. sc. Igor Periša sudac izvjestitelj, Ivan Vučemil član vijeća, Željko Pajalić član vijeća i Ljiljana Hrastinski Jurčec, članica vijeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!