Ni dvije godine od uhićenja nije potvrđena optužnica protiv međimurskog župana

Vijesti 27. ruj 202310:31 0 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ni danas nije donijeta odluka o optužnici protiv Matije Posavca, međimurskog župana optuženog za trgovinu utjecajem.

Optužnica Posavca tereti za trgovinu utjecajem. Osim njega optuženi su i Josip Kobal, član upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije, kao i Milorad Novković, sada već bivši pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije.

USKOK tvrdi da je od početka svibnja do početka srpnja 2021. Posavec na Kobalov zahtjev napravio sve kako bi mu osigurao mjesto u upravnom vijeću Županijske uprave za ceste Međimurske županije, za što je prethodno, vjeruju istražitelji uzeo i 10 tisuća kuna mita. Kobal se, prema tvrdnjama USKOK-a, obratio Posavcu jer je ovaj kao višegodišnji župan ima veliki utjecaj na donošenje odluka Skupštine županije i njezinih radnih tijela. Iskoristio je, stoji u optužnici, vrijeme tijekom predizborne kampanje, te je tražio od Posavca da se, ako pobjedi, založi za njega.

Tako je i bilo, navodi se dalje u optužnici, jer je Posavec, tvrdi USKOK, iskoristio činjenicu da su njegovi vijećnici imali apsolutnu većinu u županijskoj skupštini, te je predložio popis kandidata za upravno vijeće ŽUC-a na kojem je bio i Kobal.

Nešto ranije, tijekom travnja 2021. Posavec je, stoji u optužnici, tražio Novkovića da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju njegove poznanice. Radilo se o radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, no, USKOK primjećuje da da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u tom Odsjeku nije sistematizirano nijedno takvo radno mjesto. Zato, stoji u optužnici, Novković mijenja pravilnik i prilagođava ga Posavčevoj kandidatkinji. Raspisuje natječaj, daje djevojci pitanja za testiranje i na kraju ju zapošljava, rekonstruirao je USKOK.

Još jedan natječaj namješten je, prema tvrdnjama tužiteljstva na Posavčevu zamolbu početkom veljače 2021. godine. USKOK navodi da je iskoristio svoj položaj župana da pogoduje još jednoj kandidatkinji za poziciju u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije. Najprije je, navodi se u optužnici, jedan natječaj poništen, a onda je Novković raspisao ponovno oglas za to radno mjesto. Posavčeva kandidatkinja dobila je unaprijed pitanja, te pobijedila na ovom, kako tvrdi USKOK, namještenom natječaju. Novković joj je potpisao ugovor o primanju određeno vrijeme u Upravni odjel na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge.

Posavec je zbog ove afere bio uhićen, te je odstupio s funkcije župana, a nagađalo se i da je priznao krivnju jer USKOK nije za njega tražio određivanje istražnog zatvora. Javljali smo da su istražitelji do njega došli slučaju, prisluškujući najprije policajca za kojeg su sumnjali da je krtica u njihovim redovima.

Iako se, dakle, našao pod istragom, Posavec je na izvanrednim izborima za župana Međimurske županije održanima svega par mjeseci nakon otvaranja istrage premoćno pobijedio, a sada se sprema u novu predizbornu utrku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!