“Nije prvi put u Sloveniji da politički autsajder pobjeđuje na izborima”

N1

Božo Kovačević i Miro Kovač gostovali su u specijalnoj emisiji N1 za izbore te komentirali rezultate u Francuskoj i Sloveniji.

“Nije bilo entuzijazma kod Macrona kao prije pet godina”

Komentirajući govor ponovno izabranog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona istaknuli su da nije bilo euforije kakva je bila prisutna na prošlim izborima.

VEZANE VIJESTI

“To je govor pravog, prosvjećenog pobjednika koji je već iskusio sve probleme i koji je svjestan s kojim će se problemima susresti”, rekao je Božo Kovačević.

“Bio je dosta objektivan u govoru, nema euforije koje smo doživjeli među biračima. Taj entuzijazam koji je postojao prije pet godina, ne postoji. Poruka je jasna, puno je Francuza koji nisu ekstremni desničari. Može se dogoditi kohabitacija na parlamentarnim izborima, a da u tome ne sudjeluje njegova stranka”, istaknuo je Miro Kovač.

“Pitanje je do koje će mjere imati slobodne ruke da provodi program kako ga je zamislio”, dodao je Kovačević.

“Macron će imati prednost kao izabrani predsjednik i pozitivno utjecati na šanse njegove stranke na izborima za parlament”, ocijenio je Kovač.

Na pitanje može li Unija odahnuti Kovačević je rekao: “Ovo je velika stvar za EU, ali Macron ne može odahnuti. Osvojio je manje glasova nego na prethodnim izborima. Nezamislivo je u ovim okolnostima krize da francuski predsjednik ne bude u središtu zbivanja u EU-u.”

“Ovo je za Janšu dobar rezultat”

Govoreći o izborima u Sloveniji Kovačević je rekao:

VEZANE VIJESTI

“Golob, koji je pobjednik izbora, smijenjen je političkom odlukom Janšine vlade. Mogao bi biti predstavnik nekog tehno-menadžerskog sloja. Rekao je da ga je politika primorala da se bavi politikom. Čini mi se da oni koji su organizirali njegovu kampanju, da su oni ranije podupirali slovenske liberale i socijaldemokrate. Nije prvi put u Sloveniji da politički autsajder pobjeđuje na izborima.”

“Očekujem da će Janša ostati na čelu stranke”, rekao je Kovač i dodao: “On je institucija. S obzirom na to koliko se borio, dobro je prošao, tako bih rekao. Ovo je za njega dobar rezultat.”

Kovačević je potom istaknuo: “Mislim da Golobov rezultat govori da oni koji su glasali za bivše slovenske liberale, da su se organizirali i osigurali njegovu pobjedu. Mislim da u Sloveniji postoji nešto što se zove duboka država, da je utjcaj prvog slovenskog predsjednika vrlo velik.”

“Ovo što imamo u Sloveniji, imamo na neki način i u Češkoj, Slovačkoj malo manje, donekle i u Poljskoj. Hrvatska je izuzetak jer su dvije najjače stranke ostale. Hrvatska je tu najstabilnija, ali u slučaju Slovenije je zanimljivo da bez obzira na promjene sustav je otporan i funkcionira, gospodarstvo se dobro razvija”, dodao je Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare