Nikica Gabrić saslušan u stegovnom postupku protiv Dražena Jelenića

Vijesti 19. lis 202116:03 0 komentara
N1

U stegovnom postupku pred Državnim odvjetničkim vijećem (DOV) protiv bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića u utorak je saslušan Nikica Gabrić koji je govorio o Jelenićevu učlanjenju u masonsku ložu Veliki orijent Hrvatske zbog čega je Jelenić u veljači 2020. podnio ostavku.

“Održano je ročište na kojem je saslušan Nikica Gabrić te je nastavak rasprave zakazan za 2. studenoga”, rekla je Hini Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić, napominjući da je svjedok govorio o Jelenićevu učlanjenju u Veliki orijent Hrvatske u kojem je Gabrić bio veliki majstor.

Alaburić se nije složila s ocjenom u medijima da je Gabrić ključni svjedok, ustvrdivši kako nije sporna činjenica da je Jelenić bio član Velikog orijenta Hrvatske.

Jelenić je podnio ostavku na dužnost 19. veljače 2020. nakon što se otkrilo da je član masonske lože, a potom je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik, zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje s dužnosti.

Vrhovni sud tek je prošlu srijedu potvrdio odluku DOV-a kojom je Jelenić udaljen s dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice, utvrdivši da je novo rješenje pravilno obrazloženo.

DOV je dan kasnije, u četvrtak, donio novu odluku o produljenju privremenog udaljenja za sljedeća tri mjeseca, a Alaburić kaže da im još teče osmodnevni žalbeni rok pa će do petka odlučiti hoće li podnijeti žalbu na produljenje suspenzije.

Ranije je Vrhovni sud u dva navrata prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo rješenja DOV-a o njegovoj suspenziji, uz obrazloženje da ne sadrže pravilna obrazloženja pa je nije moguće ispitati.

Stegovni postupak protiv Jelenića vodi se zbog članstva u masonskoj loži koje je, navodno, suprotno temeljenim načelima Etičkog kodeksa čime je moguće nanesena šteta ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti.

Alaburić, međutim, kaže, da njezin branjenik odbacuje sve optužbe koje se u suštini svode na to da je članstvo u udruzi slobodnih zidara nespojovo s državnoodvjetničkom dužnošću.

Oftamolog i vlasnik Klinike Svjetlost Nikica Gabrić je po izbijanju afere prijavio za iznudu glavnog urednika tjednika 7dnevno i portala dnevno.hr, njegovog zamjenika  i direktoricu, a koji su ga navodno ucjenjivali fotografijama masonske lože i njihove ceremonije koje su kasnije i objavljene.

Gabrić je tada rekao kako ne krije da je mason, odnosno veliki meštar Velikog Orijenta Hrvatske, a potom je i bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić priznao da je član masonske lože zbog čega je podnio ostavku na tu dužnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!