Niske mirovine i manjak radne snage u svijet rada vratili 20.000 umirovljenika

Ekonomija 12. kol 202209:41 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

U potrazi za radnom snagom poslodavci se snalaze na različite načine, a jedan od izlaza je angažiranje umirovljenih radnika. Broj radno aktivnih umirovljenika povećava se iz mjeseca u mjesec i dosegao je gotovo 20 tisuća.

Na radno aktiviranje umirovljenika utječu niske mirovine, nedostatak radne snage, ali i zakonske pogodnosti.

Promjenama u mirovinskom sustavu od početka 2019. godine umirovljenicima sa starosnom mirovinom omogućen je rad na pola radnog vremena, uz zadržavanje isplate mirovine.

Zakonskim izmjenama išlo se na ruku i korisnicima najnižih mirovina, kojima je omogućeno radno aktiviranje bez umanjenja mirovine.

Nakon uvođenja novih pravila naglo je povećan broj umirovljenih radnika, a trend rasta zapošljavanja nije poremetila ni koronakriza, piše tportal.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u radnom odnosu je bilo 19.767 korisnika prijevremene, starosne i obiteljske mirovine zaposlenih do polovice punog radnog vremena.

To je za 560 više nego mjesec ranije, a na godišnjoj razini taj broj viši je za 4.566 odnosno 30 posto. U ukupnom broju zaposlenih umirovljenika prevladavaju muškarci (60 posto), ali u posljednja tri mjeseca zaposleno je više žena nego muškaraca.

Najviše umirovljenika na pola radnog vremena, njih 3.652, radi u trgovačkim djelatnostima. Slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti s gotovo tri tisuće umirovljenika, a na trećem mjestu je prerađivačka industrija s 2.586 korisnika mirovine.

Nakon tih djelatnosti, umirovljenički rad je najzastupljeniji u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima. Nakon izbijanja pandemije aktivirao se i značajan broj umirovljenih zdravstvenih djelatnika.

Kada je riječ o zanimanjima i stručnoj spremi, najtraženiji na tržištu rada su stručnjaci i znanstvenici, koji mogu dobro naplatiti svoje znanje i iskustvo. Lako se zapošljavaju i penzioneri s uslužnim i trgovačkim zanimanjima, ali oni ostvaruju skromnija primanja. Radno aktivni su i brojni umirovljeni direktori, koji nastavljaju voditi poslove i nakon odlaska u mirovinu.

Da su poslodavci zadovoljni angažmanom umirovljenika svjedoči sve više oglasa s napomenom “podržavamo zapošljavanje umirovljenika”. Na portalu MojPosao trenutno je aktivno oko 130 oglasa na koje mogu aplicirati i umirovljenici.

Osim popunjavanja kućnog budžeta, povratak u svijet rada umirovljenicima osigurava i veća mirovinska primanja u budućnosti. Naime, zaposlenim umirovljenicima poslodavci uplaćuju doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju čega oni stječu pravo na povećanje mirovine, odnosno njezin ponovni izračun nakon što ostvare najmanje godinu dana novog radnog staža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!