Njegovateljica poručila premijeru: “Neka nas ne gleda kao broj”

Vijesti 16. srp 202313:11 0 komentara

Jesu li iz Vlade ponovno nasanjkali populaciju njegovatelja djece s teškoćama i osoba s invaliditetom? Čini se da izmjene zakona kojima se roditeljima njegovateljima omogućuje produženo primanje nakande i do 10 mjeseci nakon smrti osobe koju su njegovali – isključuju neke kategorije njegovatelja. Po čemu je sestra njegovateljica ili supruga njegovateljica različita od majke njegovateljice? U Točki na tjedan o tome je govorila Ivana Jelić, sestra njegovateljica.

“Moralo me razočarati jer odredbom se mene proglasilo njegovateljem drugog reda. Ta odredba je meni neshvatljiva”, istaknula je Jelić i dodaje da se po prvi put njegovatelje razdvaja.

“Sustav ovisi o nama njegovateljima”, dodala je.

“Razlika između djeteta s teškoćama i osobe s invaliditetom je ponekad jedan kalendarski dan. Do 18. godine je to dijete s teškoćama, a onda postaje osoba s teškoćama, a njegov njegovatelj, ako nije roditelj, gubi pravo”, pojasnila je Jelić.

Ima poruku i za predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. “Poruka prmeijeru: da nas ne pokuša gledati kao broj, stavku, mi to živimo, mi pomažemo sustavu, da popunimo rupe koje sustav nije osigurao, a trebao je.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!