Njemački mediji upozoravaju na neobičnu morsku pojavu: Ako idete u Hrvatsku morate znati što je

Vijesti 17. lip 202409:14 0 komentara
IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj - Rovigno

Vrijeme je godišnjih odmora, školski praznici u Njemačkoj samo što nisu počeli, a njemački mediji već upozoravaju svoje građane na odmor u Hrvatskoj. Ovaj put tema nisu cijene već tzv. “cvjetanje mora”.

ProSieben tako javlja kako se hrvatskom obalom Jadrana širi “smeđa sluz” koja kupače može spriječiti u kupanju u inače tirkiznoj vodi.

Zapravo je riječ o cvjetanju mora, ali se na društvenim mrežama zbog svoje sluzave konzistencije često opisuje i kao “morski šmrkalj” ( „Meeresrotz“), prenosi Poslovni.hr.

Kako smo već pisali na našem portalu, ove godine zamijećeno je da je pojava cvjetanja mora kod Rovinja intenzivnija nego ikad.

Bezopasan i neotrovan, ali…

Cvjetanje mora je u većini slučajeva bezopasan i neotrovan, ali može imati neugodan miris.

Još 2023. godine u medijima su se pojavili izvještaji o povećanom nakupljanju algi uzrokovanom klimatskim promjenama. Karibi su također pogođeni, tamo su tepisi od algi ponekad čak vidljivi iz svemira.

Cvjetanje mora

Riječ je o prirodnoj pojavi koja se posljednjih dana pojavila diljem Jadrana. Došlo je do naglog razmnožavanja zelenih algi, koje se inače javlja u proljeće ili ljeti.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo RH, cvjetanje mora je izvanredna prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton.

Prvi zapisi o cvjetanju mora za Jadran datiraju iz 18. stoljeća, intenzivnije se pojavljuju od 1988. godine, a od 2000. godine pojavljuju se svake godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!