Njemački mediji pišu hvalospjeve Hrvatskoj, posebno se klanjaju jednom imenu

Vijesti 10. pro 202217:56 0 komentara
ADRIAN DENNIS / AFP

Njemački mediji ne sakrivaju svoje iznenađenje pobjedom Hrvatske protiv Brazila, ali odaju veliko priznanje momčadi izbornika Zlatka Dalića. Posebno hvale fenomenalnog Luku Modrića.

Već naslovi sve govore. „Modrić, čelični živci i veliko iskustvo: Hrvatski aduti Svjetskog prvenstva”, piše tjednik Stern; „Najprije gol kao iz snova, onda trauma”, naslovljuje svoj tekst list Bild; „Otplesao! Neymarov san o osvajanju Svjetskog prvenstva ponovo rasprsnut” naslovljuje portal Sportbild; „Luda drama! Hrvati koji se uvijek vraćaju iz otpisanih izbacili Brazil”, naslov je teksta na portalu Goal; „Nemilorsdni gospodin” naslovio je Spiegel svoj hvalospjev o Luki Modriću, piše Deutsche Welle.

Svoje analize utakmice njemački mediji uglavnom stiliziraju kao sučeljavanje dvije velike zvijezde današnjeg svjetskog nogometa: Neymara da Silva Santos Júniora, zvanog još i samo Neymar Jr.(30), te Luke Modrića (37). U tim prikazima je Neymar uglavnom veliki favorit, a Modrić njegov cijenjeni protivnik. Kako je to sučeljavanje završilo, to sada već svi znaju.

VEZANA VIJEST

„Na kraju (uvijek ista priča): Neymar očajan leži na zemlji i plače. Prije polufinala 2014. se ozlijedio i nije mogao igrati. 2018. nije bio spreman. A sada, 2022. je ispao u četvrtfinalu. Neymar je (nakon utakmice) nagovijestio povlačenje iz reprezentacije. 12 minuta se činilo da će Brazil ići dalje jer je Neymaru uspio jedan fenomenalan potez koji je njegovu momčad doveo u vodstvo. No, je li to dovoljno za pobjedu protiv Hrvata? Nije!“, kategorično je ustvrdio najtiražniji njemački tabloid Bild.

A i kelnski list Express opisuje dramatične scene: „Neymar se zaprepašteno srušio i prazano gledao na travnjak, njegovi suigrači i navijači odmah su briznuli u plač. Čak je i hrvatska nogometna superzvijezda Luka Modrić morao zagrliti razočaranog Casemira nakon utakmice. Kraljevi slavlja i favoriti turnira su otplesali svoj ples. Hrvati jakih živaca oko izvanrednog vratara Dominika Livakovića iznenađujuće su rano rasturili nade Brazila za šesti naslov Svjetskog prvaka. Tim oko superzvijezde Neymara morao je priznati poraz od viceprvaka svijeta iz 2018.”

Pritom su, navodi se dalje u tekstu, Brazici mogli i trebali znati što ih očekuje. „S jedne strane rutina superzvijezde Luke Modrića i njegovih kolega iz sredine terena Marcela Brozovića i Matea Kovačića. S druge strane, ogromno iskustvo cijele ekipe. Hrvati su dobili sedam od zadnjih devet nokaut utakmica na Svjetskom prvenstvu. U svih tih devet utakmica zabili su barem jedan gol. Dakle, ako je itko znao što je važno u ovim utakmicama bila je to momčad izbornika Zlatka Dalića”, zaključuje Express.

Modrić je diktirao tempo

Na svom online portalu televizijska postaja ntv u tekstu s naslovom „Hrvatska je jedanaestercima uništila san Brazila o osvajanju Svjetskog prvenstvu” piše da hrvatski igrači nisu dozvolili Brazilcima da se rasplešu: „Hrvatska se polako etablira kao jedna od najboljih nogometnih nacija na svijetu i treći je put u polufinalu Svjetskog prvenstva, nakon 1998. i 2018. Zvijezda Luka Modrić je ponovo diktirao tempo, a obavljao je i obrambene zadatke. A zvijezde Bundeslige Joško Gvardiol (Leipzig) i Andrej Kramarić (Hoffenheim) također su bili u početnoj postavi i pomogli su iznervirati navodno premoćne protivnike. To je bilo impresivno. U osmini finala protiv Južne Koreje (4-1) Brazilijanci su otplesali do pobjede, ovoga puta momčad je djelovala tromo.”

Pred utakmicu je momčad Brazila bila vrlo samouvjerena.

„U autobusu koji ih je doveo do Education City stadiona već se pjevalo o naslovu, sada će se finale 18. prosinca opet igrati bez Brazila. A sada Neymaru, koji ima 30 godina, za tako nešto preostaje sve manje vremena. U Brazilu samo oni koji zemlju dovedu do osvajanja Svjetskog prvenstva mogu doseći status legende. Na kraju bi Neymar mogao otići u povijest kao nedovršen igrač”, smatra ntv.

A minhenski list Süddeutsche Zeitung u svom opisu utakmice naglašava da je za ranije razigranu brazilsku momčad Hrvatska pronašla recept kako im onemogućiti zabavu: „Vezni red oko Luke Modrića zna nametnuti svoj, prilično ležeran ritam utakmice na maestralan, tehnički i taktički zahtjevan način. Koliko god Brazilci bili prije utakmice u središtu pozornosti kao jedni od favorita turnira, bilo je jasno da će najpoznatiji hrvatski igrač tu imati barem jednu vrlo zapaženu sporednu ulogu. Iako 37-godišnji Modrić ne želi govoriti o svojoj budućnosti u Kataru, nad svakom utakmicom se nadvija mogućnost da bi to mogla biti posljednja u hrvatskom nacionalnom dresu za jednog od najutjecajnijih i najpregnantnijih nogometaša svog vremena. Sada Hrvati nastavljaju u Kataru. A Modrić je tu odigrao veliku ulogu”, zaključuje list Süddeutsche Zeitung, prenosi Deutsche Welle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!