Nobilo: Današnjim uhićenjima žele prigušiti blamažu DORH-a

Vijesti 16. stu 202112:53 > 13:06 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Bivša zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin, osumnjičen u aferi Janaf, uhićeni su u utorak zajedno s bivšom članicom uprave Agrokora Piruškom Canjugom, u novoj akciji Uskoka i policije.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, komentirao je slučaj.

VEZANE VIJESTI

“Očigledno da je ova jutarnja akcija napravljena kako bi se medijski prigušila blamaža s povlačenjem optužnice u velikom Agrokoru. Nakon četiri godine istrage, nakon godine dana što je optužnica podignuta, oni je danas povlače. Zašto je povlače? Da izbjegnu saslušanje Kamal Ismaila i da se ne razotkrije zloupotreba koja se kod vještačenja dogodila, kad je privremena uprava plaćala vještake KPNG Hrvatska koji su preko paravana u Poljskoj vršili vještačenje, a privremena uprava je bila ta koja je podnijela kaznenu prijavu. Dakle, oni koji su podnijeli kaznenu prijavu, ti su organizirali vještake, spojili te vještake s Državnim odvjetništvom i dobili vještačenje koje je bilo podloga za optužnicu. Da bi se spriječilo da se to ne razotkrije, Državno odvjetništvo danas povlači optužnicu, a da bi na neki način medijski prigušilo, onda imamo danas ovaj predmet”, rekao je Nobilo.

O predmetu, kaže, ne zna puno, ali je rekao da se stavlja na teret da je jedna osoba napravila zloupotrebu službenog položaja na način da je odavala tajne iz istrage u velikom i malom Agrokoru.

“Problem je jedini taj što moja kjlijentica ne poznaje te ljude, dakle, sve suosumnjičenike koji su u predmetu s njom ona ne poznaje. S njima se ona, dakle, nije ni vidjela, i nije ni mogla tražiti da joj se odaju tajni podaci”, rekao je Nobilo.

“Zabrinjava me stupanj te manipulacije i to naivne manipulacije kad morate prikriti svoj prljavi veš kod organizacije vještačenja, kod nezakonite istrage i zato morate povući optužnicu da biste to prekrili i, da u javnosti ne dođe do prevelikog izvještaja, radite jutarnji spektakl s uhićenjima, pretragama i tako dalje”, rekao je Nobilo.

Svoju je klijenticu okarakterizirao kolateralnom žrtvom “potrebe da se prikrije blamaža Županijskog državnog odvjetništva u najvećem predmetu u Hrvatskoj koji je započet prije četiri godine”.

“Mi još nemamo optužnicu, oni sad vraćaju optužnicu da bi nešto sebi razjasnili. Radi se o krucijalnom predmetu, gdje se u Washingtonu na arbitraži vodi spor između Todorića i Republike Hrvatske, koji je težak četiri milijarde dolara. U takvom predmetu oni ne mogu u četiri godine suvislu optužnicu napisati. To je skandal”, rekao je Nobilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!