Nobilo o odlasku šefice USKOK-a: Čini se da su na ostavku utjecale dvije stvari

Vijesti 19. tra 202309:50 2 komentara
N1

Odvjetnik Anto Nobilo u Novom danu je komentirao iznenadnu ostavku ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanje Marušić.

Iz DORH-a su kao službeno objašnjenje naveli “osobne razloge”, no u javnosti su ubrzo počele curiti neslužbene informacije koje su govorile o tome da je u pozadini ostavke šefice Uskoka zapravo prometna nesreća koju je imao njezin vozač sa službenim automobilom koji je koristio u privatne svrhe.

“Ne znamo puno, ali iz onog što znamo mogli bismo zaključiti da imamo dva utjecaja – jedan je događaj gdje očito Hrvoj Šipek nije znala za tu nesreću, da se nije regresno naplatilo od vozača i to je formalni razlog, a drugo je pozadinska situacija u DORH-u”, kazao je Nobilo.

Govoreći upravo o tim pozadinskim razlozima, Nobilo ističe da situacija nije idilična u DORH-u pa se prisjetio afere Žalac. “Tada je Hrvoj Šipek pokušala riješiti aferu tako da prisili šeficu USKOK-a da odstupi. Ona je smatrala da nije kriva, da ju je obavijestila. I – to nije uspjelo. Uz to, glavna državna odvjetnica je vidjela da ako bi otišla šefica USKOK-a, da bi to i nju povuklo s tog mjesta. Ostalo je navjerojatnije, pretpostavljam, neka tenzija između njih.”

Marušić solirala kad je išla na visoko rangirane političare

“Postoji i sumnja da je ravnateljica USKOK-a solirala kad je išla na visoko rangirane političare, da to to nije bilo uz odobrenje glavne državne odvjetnice. Sve te okolnosti su omogućile glavnoj državnoj odvjetnici da pozove u petak ravnateljicu USKOK-a i da da ostavku”, dodao je Nobilo.

Ističe da se Vanja Marušić našla u prilično nezgodnoj situaciji. “Ako da ostavku, njoj je zagarantitrano radno mjesto zamjenice državne odvjetnice, a ako ne da ostavku, glavna državna odvjetnica može pokrenuti stegovni postupak, a to može značiti gubitak posla i vjerojatno je ravnateljica procijenila da je primorana da mora dati ostavku.”

Za sada ne postoje elementi zataškavanja kada je u pitanju spomenuta prometna nesreća i Nobilo navodi da je ovo jedna banalna situacija. “Zbog banalne situcije padaju jedino državni odvjetnici”, kazao je i prisjetio se Dražena Jelenića i masona.

“Pada državni odvjetnik zbog ovako banalne stvari vrijedne 13.000 eura, ali to je odraz situacije u DORH-u, a nikad nismo vdijeli da je netko smijenjen ili degradiran jer je upropastio ogroman postupak”, dodao je odvjetnik.

“Marušić je imala bolji ugled u javnosti”

Dodaje da je DORH trebao dati puno informacija, ali i da je Vanja Marušić trebala dati svoju izjavu. “Mislim da da. Jučer je opet DORH nezgodno komunicirao – osobni rzalozi. Prevažno je mjesto ravnateljice USKOK-a da bi se moglo ostati na formulaciji osobni razlozi. A onda su ispod stola počele izlaziti informacije.”

“Činjenica je da je ravnateljica USKOK-a imala bolji ugled u stručnoj i općoj javnosti nego glavna državna odvjetnica i naravno da je moguće većini ljudi žao što je ravnateljica USKOK-a otišla jer je napravila i dosta dobrih stvari. S druge strane, opća i stručna javnost nema tako dobro mišljenje o glavnoj državnoj odvjetnici”, istaknuo je Nobilo.

Ponovno je komentirao spomenutu prometnu nesreću i naveo da je “Vanja Marušić ili napravila grešku ili je odgovorna što je netko pod njenom komandom napravio grešku”. Dodaje da je u svemu tome problem to što njena pravna služba nije naplatila regres, a ravnateljica je odgovorna za svoju pravnu službu.

“Od glavnih državnih odvjetnika tražimo da budu askete, sveci, a možda i treba jer druge progone. Ali, imamo daleko veća kršenja etike i prava u DORH-u i koji rade veliku štetu, a nitko od njih karijerno ne strada”, kazao je.

“Glavna državna odvjetnica je odavno trebala dati ostavku”, zaključio je Nobilo.

Reakcije na ostavku Vanje Marušić pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare