Nogalo nakon pravomoćne presude ponovno kandidat za ravnatelja Srebrnjaka

Vijesti 16. srp 202115:13 1 komentar
N1

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo prijavit će se na natječaj za ravnatelja te bolnice nakon što je Županijski sud u Zagrebu potvrdio raniju presudu Općinskog suda prema kojoj je taj liječnik nezakonito smijenjen s dužnosti ravnatelja, potvrdio je Nogalo Hini.

”Izuzetno sam sretan i zadovoljan da je presuda stigla u relativno kratkom roku nakon što sam smijenjen na temelju podmetnutih činjenica. Nadam se da se ova pravomoćna presuda neće ignorirati”, kazao je Nogalo istaknuvši kako je presudom dobio ljudsku i moralnu satisfakciju.

Dodao je kako očekuje da ga se vrati na njegovo staro radno mjesto te se posebno zahvalio svojem timu s kojim je radio na projektu Centra translacijske medicine.

PROČITAJTE JOŠ

”Nadam se da će pravomoćna presuda pokazati kako se ovakva sramota više nikada ne smije dogoditi i da će dodatno ohrabriti stručnjake iz hrvatskog zdravstva za nove projekte”, zaključio je Nogalo.

Upravo vijeće Dječje bolnice Srebrnjak smijenilo je u prosincu 2019. s dužnosti ravnatelja Nogala koji je na čelu te bolnice bio 23 godine zbog navodnih nepravilnosti pri zapošljavanju u toj ustanovi.

Nogalo je tužio bolnicu navodeći kao prave razloge smjene utjecaj moćnih interesnih skupina koje od Dječje bolnice Srebrnjak žele preuzeti 60 milijuna eura vrijedan EU projekt izgradnje centra za kompetencije u translacijskoj medicini te vrijedno zemljište u podsljemenskoj zoni, uključujući i negdašnje lječilište Brestovec.

Uprava bolnice je nakon Nogalove smjene u nekoliko navrata pokušala postaviti novog ravnatelja te je na koncu u lipnju 2020. na četverogodišnji mandat imenovan dr. Ivo Dumić-Čule.

Za namještanje natječanja osumnjičena Ana Stavljenić Rukavina 

Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo osumnjičilo je početkom srpnja u slučaju koji mu je ustupio Uskok Anu Stavljenić Rukavinu za zlouporabe kojima je na traženje bivšeg gradonačelnika Milana Bandića osigurala izbor ravnatelja bolnice Srebrnjak gdje je bila predsjednica Upravnog vijeća.

Tužiteljstvo je, pored Stavljenić Rukavine, osumnjičilo i članicu upravnog vijeća (UV) Andreu Šulentić koja je u UV imenovana umjesto ranije članice koja navodno nije postupala sukladno njihovim traženjima.

Stavljenić Rukavina je po sumnjama tužiteljstva nakon raspisivanja javnog natječaja 3. siječnja 2020. željenom kandidatu sastavila program rada i razvoja, što je jedan od uvjeta za javljanje na natječaj, a pri čemu je koristila informacije poznate joj kao predsjednici Upravnog vijeća.

Šulentić terete da je tako napisani program rada uvrstila u priloge uz prijavu kandidature tog kandidata koju je osobno predala u poslovnici Hrvatske pošte.

No, Stavljenić Rukavina je potom na traženje Bandića od tog kandidata zatražila da povuče svoju kandidaturu u korist drugog kandidata kako bi osigurala da taj drugi kandidat bude izabran za ravnatelja bolnice.

Tužiteljstvo sumnja da je Stavljenić Rukavina i tom kandidatu davala savjete i upute te tražila od drugih članova Upravnog vijeća da mu daju svoj glas, bez obzira na propisane kriterije.

Nakon što jedna od članica Upravnog vijeća nije postupila sukladno njihovim traženjima, tadašnji gradonačelnik ju je razriješio i u UV imenovao Andreu Šulentić.

Odluku o razrješenju u Bandićevoj odsutnosti formalno je potpisala njegova zamjenica čime je, sumnjaju u tužiteljstvu, Bandić osigurao da potrebna većina članova Upravnog vijeća glasa sukladno njegovim traženjima.

Sumnja se da je potom donio odluku da se navedeni natječaj poništi i izabere drugi kandidat kojeg su dogovorili tadašnji gradonačelnik i Stavljenić Rukavina.

Novi javni natječaj za ravnatelja bolnice raspisan je 5. lipnja 2020., a prije raspisivanja Stavljenić Rukavina je novog kandidata navodno pripremila za razgovor s UV te koristeći njoj dostupne informacije utjecala na izradu njegovog programa rada i razvoja bolnice.

Stavljenić Rukavina i Šulentić su potom, sumnjaju tužitelji, po nalogu tadašnjeg gradonačelnika od ostalih članova UV zatražile da glasaju za kandidata koji je većinom glasova i izabran za ravnatelja te bolnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare