Ovo su moguće mjere protiv poskupljenja energenata

Vijesti 25. kol 202209:37 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Vlada priprema pomoć za ublažavanje skoka cijena energenata, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da bi za bolnice škole i vrtiće trebali biti manji računi, dok se javne ustanove prebacuju na status kućanstava kako bi plaćale nižu cijenu energenata.

Paket mjera za ublažavanje povećanja cijena energenata trebao bi biti gotov idući tjedan, poručuju iz Vlade. Fokus će biti na zaštiti korisnika javnog sektora, a jedan od prijedloga, kako doznaje Jutarnji list, jest da škole, bolnice, vrtići i domovi prijeđu u kategoriju kućanstava i plaćaju nižu cijenu energenata.

PROČITAJTE JOŠ

Osim toga, potpore će dobiti i poduzetnici, samo je pitanje u kojem vidu i tko će sve biti zahvaćen, samo mali poduzetnici ili svi. To još nije definirano, ali sigurno je da će manji dobiti veće potpore, a da će se veće vjerojatno stimulirati da kroz ugradnju elektrana sami proizvode struju.

Javne ustanove, podsjetimo, uključujući bolnice, vrtiće, škole, domove i udruge, u istoj su pravnoj kategoriji kao i tvrtke, pri čemu plaćaju više cijene režija koje su sada nepredvidljive.

Kućanstva, s druge strane, imaju reguliranu cijenu struje i plina jer država subvencionira račune direktno iz proračuna ili preko HEP-a.

Naime, nakon što su režijski šokovi pogodili niz domaćih tvrtki, a zagrebački ugostitelj Marin Medak nedavno rekao da mu je u restoranu račun za struju narastao s 40 na 120 tisuća kuna, visoki su računi za struju i plin počeli stizati i na adrese javnih ustanova.

U zagrebačkom KB-u Dubrava, kako doznajemo, računi za plin viši su za gotovo pet puta. Situacija je neizvjesna i u KBC-u Rijeka, gdje s velikim nestrpljenjem očekuju sljedeći tjedan, kad bi se moglo znati nešto više o onome što će uslijediti u neizvjesnom energetskom ostatku godine.

Osim struje, poduzetnici i javne ustanove velike probleme imaju s plinom nakon što su morali pristati na nove ugovore s dobavljačima plina, kao što je Gradska plinara Zagreb – Opskrba, u kojima se navodi da će se cijene plina, od listopada, svakog mjeseca mijenjati, ovisno o njegovoj cijeni na tržištu, što znači da nitko neće znati hoće li poskupljenje biti dvostruku, trostruko ili peterostruko, pišu novinari Jutarnjeg lista Filip Pavić, Goran Penić, Mirela Lilek i Goranka Jureško.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.