Nova preporuka HZJZ-a za učenike osnovnih i srednjih škola koji se samotestiraju

Vijesti 12. velj 202210:44 > 10:46
testiranje djece, samotestiranje, testiranje učenika, škola, covid, koronavirus
Izvor: Sasa Miljevic / PIXSELL / Ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za učenike koji se samotestiraju.

Oni koji su se cijepili ili su preboljeli covid, ne moraju više u izolaciju u slučaju kontakta s pozitivnom osobom.

vezana vijest

“Učenici osnovnih i srednjih škola koji sudjeluju u redovitom samotestiranju oslobođeni su samoizolacije u slučaju kontakta s pozitivnom osobom neovisno o cijepnom statusu i preboljenju”, piše u novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

“Učenici koji sudjeluju u redovitom samotestiranju, a nisu oslobođeni samoizolacije na temelju preboljenja i/ili cijepljenja, kada dijele kućanstvo s pozitivnom osobom (obiteljski kontakt) trebaju se učestalije samotestirati u vlastitom aranžmanu i to svaka dva dana tijekom 7 dana od kontakta s pozitivnim ukućanom (u slučaju da se ne mogu fizički odvojiti od pozitivnog ukućana, samotestiraju se svaka dva dana tijekom izolacije pozitivnog ukućana i još 7 dana po isteku izolacije)”, stoji u uputama koje je objavio HZJZ.

Govoreći o rezultatima kampanje za cijepljenje, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je jučer za Dnevnik N1 televizije kako, s obzirom na iskustva koja imamo s cijepljenjem inače, nismo ni mogli očekivati bolji odaziv od onoga koji imamo.

vezana vijest

“Mislimo da nije moguće, da bi se ostvario obuhvat cijepljenja koji imaju neke druge zemlje, poput Portugala, a to je velika šteta za Hrvatsku jer s takvim zemljama se takmičimo u turističkoj sezoni”, kaže.

“Ne očekujemo da bi mogli imati odaziv na cijepljenje u tako velikim postotcima, ali još nekoliko postotaka bismo mogli dobiti”, govori.

Na pitanje o novom sloganu za testiranje učenika, kaže kako su htjeli napraviti kombinaciju činjenice da djeca stalno rade testove i reći istinu da to nije težak test. “Najlakši test ikad. I to nam je slogan pa će škole izabrati koji im je draži. Ovo je vrlo jednostavan test. To nije težak test, djeci je vrlo često i zabavan, vrlo rado čekaju rezultat, to je jedno iščekivanje u obitelji, 15 radosnih minuta. U tom smislu bi više voljeli da se gleda nego na ove neke druge načine”, zaključuje Pavić Šimetin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar