Novaković: Žalit ćemo se na presudu Upravnog suda u slučaju Tomašević

Vijesti 10. stu 202214:02 0 komentara
N1

Gošća N1 Studija uživo bila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Upravni sud poništio je odluku Povjerenstva da su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici prekršili zakon kod imenovanja u Zagrebački holding.

VEZANA VIJEST

“Da, mi smo dobili presudu. Žalit ćemo se, ne slažemo se s argumentacijom suda. Postoji još praksa Visokog upravnog suda i mi ćemo iskoristiti svoje pravno sredstvo da se žalimo i čekati odluku Visokog upravnog suda”, rekla je Novaković.

U Zagrebu se zadnja dva dana održavala zanimljiva konferencija kojoj je Povjerenstvo bilo domaćin.

“Bili su predstavnici GRECO-a, OECD-a, Europske komisije i predstavnici 10 zemalja EU-a koji su na poziciji kao ja u Hrvatskoj i mi smo utemeljitelji Europske mreže tijela za javnu etiku. Danas smo potpisali povelju, osnivanje je u Zagrebu, mislim da je to izuzetno važno. Uloga mreže je da postane partner tijelima koja se na razini EU-a bave integritetom, sukobom interesa, etikom, da bude ujedinačenija praksa jer smo vidjeli da ne postoji identična praksa, nego je i vrlo različita”, kazala je Novaković.

Hrvatska i etička načela u politici?

“Pogrešna je percepcija da smo mi jako loša, a zapadna Europa jako dobra. Nije. Korupcija postoji svugdje, pitanje je načina na koji se radi. Što se tiče, etike tu je nešto drugačije, pitanje integriteta. Integritet i etika su osnova za sukob interesa i korupciju. Ako hoćete nešto mijenjati, morate krenuti od ovih lakih stvari. Ako imate velike afere, onda je ovo nezanimljivo. Ali sve počinje od integriteta i etike, same osobe, kakva je osoba na poziciji, koje bi kvalitete osoba koja ima neku upravljačku funkciju trebala imati”, rekla je Novaković.

Po novom zakonu, Povjerenstvu je, kaže Novaković, “izbijen dio načela i etike”.

“Iako sukoba interesa nema bez etike. Etika je temeljni dio sukoba interesa, to je neodvojivo. Jedan dio toga se pokrio kroz druge članke, nepokrivena je ostala transparentnost i to je po meni najbolnija točka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!