Nove podvarijante omikrona zaraznije i brže se šire, ali je blaža klinička slika

Vijesti 04. srp 202209:13 > 11:19 0 komentara
Coivd, koronavirus
Pixabay / Ilustracija

O tome kakva je trenutno situacija što se tiče oboljelih od COVID-a 19 u Hrvatskoj, u "Dobro jutro, Hrvatska" je govorila Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu.

“Prema jučerašnjem izvještaju, u Hrvatskoj je trenutno 6336 aktivnih slučajeva. Tu se negdje brojevi kreću jer svaki dan ima onih koji se oporave, novih koji obolijevaju”, rekla je.

Većinom dolaze nove podvarijante virusa koje imaju blaže simptome. Kujundžić Tiljak je objasnila da su nove podvarijante BA.4 i BA.5 zaraznije i brže se šire, ali je blaža klinička slika kod onih koji su cijepljeni ili su preboljeli. “Imamo trend od 275 na bolničkom liječenju, 5 osoba na respiratoru, nekoliko preminulih. Bolest može imati i težu kliničku sliku. Simptomi su karakteristični za nešto što bi ranije nazvali ljetnom virozom, ali uz jako izraženu glavobolju”, dodala je.

Objasnila je da se oni koji su pozitivni na covid-19 trebaju izolirati 7 dana, u slučaju da nemaju simptoma, peti dan se mogu testirati i prekinuti izolaciju, ali uz obavezno nošenje maski. Osobe koje nisu cijepljene moraju biti u izolaciji 10 dana.

“Virus pokušava preživjeti i nalazi nove načine kako preživjeti. Došlo je do novih mutacija na tzv. S proteinu virusa i te mutacije mu omogućuju da izbjegne imunološki odgovor koji smo stekli preboljenjem ili cijepljenjem. Ove varijante virusa daju i blažu kliničku sliku – virusu je u interesu da preživi, ne da ubije domaćina. Na neki način, virus se prilagođava i pronalazi načine, no postao je zarazniji, brže se širi i klinička slika je blaža. Međutim, kad bude veliki broj aktivnih slučajeva, onda će se povećati i broj onih koji su na bolničkom liječenju”, rekla je za HRT.

Nije 100 posto sigurno da netko neće razviti težu kliničku sliku, rekla je.

“U Hrvatskoj je cijepljeno 60% ukupnog, odnosno 70% odraslog stanovništva. Ako gledamo treću, booster dozu, cijepljeno je 23% ukupnog i 28% odraslog stanovništva”, dodala je.

Osvrnula se na epidemiološke mjere koje ostaju na snazi, rekla je da je nošenje maski obavezno u zdravstvenim ustanovama i ustanovama skrbi za stare i nemoćne.

“Kada ste u zatvorenom ili u velikoj grupi ljudi, možete nositi masku. Nitko vam ne brani – svatko tko želi, može nositi masku da se zaštiti. Redovito pranje ruku, dezinfekcija i higijena su ono što nam pomaže i to ne bi smjeli sada zanemariti. Probajmo zadržati tu naviku, to je dobra navika koja nas štiti od svih zaraznih bolesti, ne samo od covida”, rekla je.

Na pitanje jesu li se covid i gripa izjednačili, rekla je da je covid još uvijek dominantniji, ali prema njemu se treba postaviti kao što smo se postavljali prema gripi – ako imate simptome i bolesni ste, morate odmirovati da brže prođe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.