Novi detalji afere u MUP-u: Otkriveno kako su policijski šefovi štitili svoje podređene iako su kršili zakon

Crna kronika 30. stu 202314:19 1 komentar
Davorin Visnjic/PIXSELL

Protiv petorice policajaca Policijske uprave sisačko-moslavačke, od kojih su trojica visokopozicionirani, USKOK je upravo otvorio istragu. Na zahtjev USKOK-a određen im je i istražni zatvor kako ne bi utjecali na svjedoke.

Budući da su ti svjedoci mahom njihovi kolege policajci, odvjetnik Gordan Preglej, koji brani jednog od osumnjičenih, smatra da je odluka o pritvaranju apsurdna.

“Ako bi netko mogao utjecati na policajce kao svjedoke onda se doista pitamo u kakvoj državi živimo”, izjavio je Preglej nakon sudskog ročišta.

Optužbe protiv policajaca

Policajci su osumnjičeni za zlouporabu svojih položaja jer su, kako smo već javljali, krivotvorili izvješća nakon okršaja s dilerima koje su zaustavili u Mošćenici kraj Petrinje.

Sasvim precizno, USKOK tvrdi da su dvojica osumnjičenih 9. studenog ove godine, kao policijski službenici Službe kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke, lažirali izvještaje, nakon što su dan ranije upotrijebili vatreno oružen prema osumnjičenim krijumčaru droge. Pucali su, tvrdi USKOK, protivno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima. Naime, umjesto da zapucaju u zrak odmah su pucali prema vozilu koje je se nije zaustavilo.

Kasnije su napisali da ih je vozač pokušao pregaziti pa su pucali da od sebe otklone opasnost, što im zakon i dopušta.

Lažna izvješća, zataškavanje…

Međutim, u rješenju o provođenju istrage navodi se da su u izvješćima lažno napisali da su zbog ugroze života iz službenog oružja ispalili tri hica upozorenja, a potom još šest hitaca u smjeru vozila.

Išli su i korak dalje te su nepoznate navodne krijumčare prijavili za pokušaj teškog ubojstva. Napravili su to, iako znaju što znači lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Šefovi štitili svoje podređene?

USKOK sumnja i da su voditelj Službe kriminalističke policije, voditelj Službe za javni red i sigurnost te zamjenik načelnika u PU sisačko-moslavačkoj, dakle trojica vodećih šefova, također zlorabili svoje pozicije.

Naime, USKOK sumnja da su, dok su provodeći kriminalističko istraživanje pokušaja teškog ubojstva svojih policajaca, vidjeli videosnimku događaja shvatili da nikakve ugroze za policajce nije bilo i da su njihova izvješća lažna, odlučili su sve zataškati i zaštititi policajce od disciplinskog i kaznenog progona.

Razotkrila ih snimka video nadzora

Tako je 20. studenog voditelj kriminalističke policije podnio izvješće u kojem je naveo da su dvojica policajaca opravdano uporabila vatreno oružje. Voditelj Službe za javni red i sigurnost isti je dan to izvješće dostavio načelniku PU sisačko-moslavačke Luki Pešutu, dok je njegov zamjenik potpisao odluku u kojoj je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

Sumnja se i da šef kriminalističke policije nije osigurao da se izuzme snimka video nadzora budući da je potvrđivala da nije bilo pokušaja ubojstva policajaca.

Vjerovao je da će se sadržaj snimke s video nadzora automatski ukloniti nakon 150 sati od događaja pa je tek 15. studenoga 2023. Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnio kaznenu prijavu PU sisačko-moslavačke s datumom od 14. studenoga 2023. koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje snimke video nadzora navedenog događaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare