Novi incident na Sv. Duhu: Kirurg ženi ostavio gazu u trbuhu

Vijesti 19. srp 202309:25 0 komentara
Sasin Tipchai/Pixabay/Ilustracija

Stranoj državljanki, koja je završila na hitnom carskom rezu u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, liječnik je u trbuhu ostavio sterilnu kompresu unatoč upozorenju instrumentarke da jedan tupfer nedostaje.

Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, 11. srpnja, zbog hitnog carskog reza, zaprimljena je žena koja je rodila u 19:54. Sam zahvat prošao je uredno, a dijete je rođeno zdravo.

Na Operacijskom listu koji ispunjava liječnik uz ostale podatke stoji sljedeće: “Tijek operacije: Instrumenti i tupferi na broju”.

Budući da je pacijentica bila pod općom anestezijom, instrumentarka je, kao što je i pravilo, prije indukcije anestezije ispunila dodatni dokument na kojem je upisala detalje o pacijentici prije prvog kirurškog reza i prije njezina napuštanja sale.

Tako se nakon završetka operacije ispunjava i rubrika u kojoj se piše broj korištenih instrumenata, a u ovom ih je slučaju bilo 30 prije i 30 poslije operacije, a igala sedam. Što se pak tupfera tiče, početni broj je bio 2 + 20, ali je završni bio 2 + 19. Upravo je brojka 19 zaokružena, a strelica vodi do napomene ispisane rukom instrumentarke: “Operater obaviješten i upozoren prije šivanja fascije.”

Dakle, kirurg porodničar zanemario je upozorenje i zašio pacijenticu, a tupfer je ostao u njenoj utrobi, što je moglo dovesti do sepse.

Kako neslužbeno doznajemo, ovo se pitanje već sljedećeg jutra nametnulo na stručnom kolegiju, gdje je odlučeno da se pacijentici napravi dodatni rendgen kako bi se otklonila sumnja da je nestali tupfer u pacijentičinoj utrobi.

Rendgen je potvrdio ono što je instrumentarka od početka govorila i pacijentica je u 17:30, nepuna 24 sata nakon poroda, ponovno završila na operacijskom stolu, a tupfer je pronađen između uterusa i sigme. Zahvat je, srećom, uredno prošao, navodi Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_2

#related-news_3

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!