Novi problemi za BBB-e u Grčkoj: Jednom u zatvoru ugrozili život, dvojica bez medicinske zaštite

Angelos Tzortzinis / AFP

U Grčkoj je još uvijek u tijeku istraga protiv osumnjičenih za sudjelovanje u navijačkim neredima u kojima je jedna osoba ubijena. Dijabetički aktivist zbog mladića koji boluje od dijabetesa, danas se žurno obratio Ministarstvu vanjskih poslova, a odvjetnik obitelji upozorava da više uhićenih ima problema sa zdravljem.

Jednom od BBB-a pritvorenih u Grčkoj zbog sumnje u sudjelovanje u tragičnim navijačkim neredima početkom kolovoza uoči utakmice AEK-a i Dinama, ovih dana je pozlilo te je završio u bolnici. Riječ je o mladiću koji boluje od dijabetesa, a Davor Skeledžija, dijabetički aktivist i glavni urednik portala NaInzulinu.com opisuje za N1 što mu se dogodilo u grčkom pritvoru.

Ugrožen život pritvorenika

“Od njegove djevojke doznao sam da je dobio inzulin, no nakon toga nije na vrijeme dobio hranu, pa mu se razina šećera u krvi jako snizila. Pao je u tešku hipoglikemiju što je stanje opasno po život”, prepričao nam je Skeledžija.

Zatvorske vlasti osigurale su zato mladiću prijevoz do bolnice, a nakon što je stabiliziran, ponovno je vraćen iza rešetaka.

“Osobe koje boluju od dijabetesa moraju nakon uzimanja inzulina nešto pojesti. Ovaj mladić je uzimao inzulin ovisno o razini šećera. Tražimo da mu se osigura da i dalje redovito dobiva hranu neposredno nakon injekcije inzulina, kako bi se ovakve situacije opasne po njegov život u budućnosti izbjegle”, poručuje Skeledžija.

Dokumenti se šalju u Grčku

Liječnica ovog mladića je nakon teškog incidenta u Grčkoj kojim je ugrožen njegov život, napisala službeni dokument objasnivši precizno kako mu se mora davati inzulin. Navodi i kako mora imati dostupnu hranu ili zaslađenu vodu da ne bi pao u hipoglikemiju.

“Od hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova zatražili smo žuran prijevod ove liječničke dokumentacije na grčki jezik kako bismo je mogli poslati u zatvor u Grčku. Apelirali smo na žurnost da se ne dogodi da zbog aljkavosti grčkih vlasti netko tamo izgubi život”, naglašava Skeledžija ozbiljnost ovog slučaja.

Još pritvorenih ima problema

Odvjetnik Mario Medak koji zastupa obitelji nekolicine uhićenih, također upozorava da je ovo jako ozbiljna situacija. “Ovaj mladić mora na vrijeme dobiti i inzulin, ali nakon njega i hranu, kako mu šećer u krvi ne bi previše pao”, potvrđuje Medak.

“Imam informaciju da u grčkom zatvoru i davanje injekcije i hrane traju predugo pa je to doista opasno za život ovog pritvorenika”, zaključio je Medak. Osim toga odvjetnik ima informaciju da je u drugom zatvoru jedan od pritvorenih hrvatskih državljana trebao dobiti propisanu terapiju još 15. rujna, ali do danas nije.

“I u trećem zatvoru pritvoreni Hrvat koji ima teške ozljede ima problem s pružanjem medicinske zaštite”, poručuje odvjetnik Medak.

Do kada će trajati istraga?

Na upit zna li se koliko će istraga još trajati s obzirom da je bilo najava kako bi mogla biti uskoro okončana i da će već kroz mjesec ili dva neki od uhićenih BBB-a biti pušteni na slobodu, Medak poručuje kako novih informacija nema.

“Nitko u ovom trenutku ne može znati koliko će istraga trajati”, zaključuje odvjetnik Mario Medak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.