Novi problemi za glavnu državnu odvjetnicu: Je li Zlata Hrvoj-Šipek sve znala?

Vijesti 29. stu 202119:28 komentara
N1/Ivan Hrstić

Novi neugodni detalji za glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek. Više izvora iz DORH-a potvrdilo je Jutarnjem listu da Hrvoj-Šipek još u lipnju 2020. bila na brifingu na kojem je zaustavljena daljnja istraga oko Gabrijele Žalac. DORH na upit N1 nije na to odgovorio, uz opasku da ranije pokrenuta istraga oko tog predmeta još traje, pa je tako i dalje nepoznata sudbina ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić koja uporno tvrdi da je glavnu državnu odvjetnicu obavijestila o predmetu Žalac.

Najprije nije znala jer nije mogla znati jer u veljači 2020., kad je DORH-u podnijeto izvješće o slučaju Žalac, još nije bila glavna državna odvjetnica, a onda priznanje da je izvješće dobila, ali ga nije vidjela. Sve to u istom danu, izgovorila je Zlata Hrvoj Šipek prošloga petka u Saboru. Najnovije detalje o brifingu iz lipnja na kojem je bila i na kojem je spomenut i predmet Žalac, DORH nije komentirao:

“Državno odvjetništvo RH nije u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja budući da je u tijeku nadzor radi utvrđivanja relevantnih činjenica vezano za postupanje državnog odvjetništva”, stoji u njihovom priopćenju.

Premijer ju brani

Tako i glavna državna odvjetnica i ravnateljica USKOK-a zasad ostaju na svojim pozicijima, no pitanje je dokad i tko će na kraju morati otići. Pita li se oporbu, obje:

“Nakon tog mog pitanja koje sam postavio glavnoj državnoj odvjetnici, gdje je ona priznala da je u srpnju bila obaviještena odnosno da je na svoj stol dobila izvješće o tom predmetu, prišli su mi neki zastupnici HDZ-a i rekli da se ovo više ne da braniti”, rekao je Nikola Grmoja.

Ipak u petak ju je premijer itekako branio:

“Ono što je na dnevnom redu, na dnevnom redu je izvješće o radu državnog odvjetništva za 2020. godinu, glasat će se. Mi ćemo ga podržati, pa samim time i nju”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Morala je znati?

SDP koji je već ranije uputio zahtjev da se u petak, uz glasanje o godišnjem izvješću glasa i o pokretanju opoziva glavnoj državnoj odvjetnici, podsjeća kako završavaju oni koje premijer brani:

“Povijest nas je naučila da kad te Andrej Plenković žestoko brani da onda obično imaš problem. Još koji dan, koji tjedan onda će to branjenje prerasti u ostavku, ili u promjenu ili u umirovljenje tako da pričekajmo još malo”, kazao je Mišel Jakšić.

Za prave promjene u DORH-u i USKOK-u trebat će ipak pričekati duže, misli bviša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa:

“Jedini izlaz iz ove situacije su sljedeći parlamentarni izbori kad god oni bili.Mi nećemo imati niti USKOK niti DORH koji će raditi svoj posao u skladu s Ustavom i zakonom sve dok čelne ljude u tim tijelima bira HDZ”, veli Dalija Orešković.

Sve što se događa posljednjih tjedana u DORH-i i USKOK-u čudi i odvjetničku branšu:

“Iz nekog meni nejasnog razloga su odlučili svoje prljavo rublje oprati javno. To je ono što je medijima interesantno, ali za jednu ozbiljnu državu to je katastrofa”, kaže Ljubo Pavasović Visković.

Pavasović je uvjeren da je glavna državna odvjetnica morala znati i znala je sve o predmetu Žalac, pa za sve što se događalo, ne može odgovarati samo ravnateljica USKOK-a. Vjerojatno se tu krije i razlog zbog čega Vanja Marušić nije podnijela ostavku, a Hrvoj Šipek je još nije smjenila. Kad će biti završena unutarnja istraga, nepoznato je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.