“Novi sojevi će se javljati cijelo vrijeme, stalno se igramo igre lovljenja”

Vijesti 15. sij 202117:46 > 19:21 0 komentara

Znanstvenica s Imperial Collegea u Londonu Vjera Magdalenić-Moussavi, gostujući u N1 Studiju uživo govorila je o novim sojevima koronavirusa te situaciji s pandemijom u svijetu.

“Postoji nekoliko novih sojeva. Taj tzv. “engleski soj” proširio se dosta brzo, zasad su neke procjene da je više-manje 90 posto slučajeva u Londonu uzrokovao taj novi soj”, kazala je znanstvenica Vjera Magdalenić-Moussavi.

“Više nas zabrinjava činjenica da su se proširili južnoafrički sojevi. Zadnje vijesti dolaze o dva soja iz Brazila koja ne samo da se brže šire, nego izazivaju goru bolest, pa je sada britanska vlada postavila novu radnu grupu specijalizanata za infekcijske bolesti koji se bave proučavanjem tih novih sojeva i pokušavaju prilagoditi mjere u kojima Britanija živi da bi zaštitili i državu”, kazala je, dodavši da su trenutno zabranjeni letovi iz Brazila, Zelenortske Republike i Portugala.

VEZANE VIJESTI

Ističe, međutim, da se može vidjeti da je brazilski soj već ušao u Veliku Britaniju prije dva do tri mjeseca. Ističe to kao problem, činjenicu da se uvijek dva-tri mjeseca kasni.

“Mislim da je to problem, igramo se cijelo vrijeme igre lovljenja, gdje smo bili prije dva-tri mjeseca. Ali mislim da države pokušavaju uvesti mjere koje ih štite najbolje što mogu”, kazala je Magdalenić-Moussavi.

Sve ovo, naravno, utječe i na psihičko zdravlje pojedinaca. Znanstvenica ističe da je Vlada u jednom trenutku čak htjela zabraniti i okupljanje u javnim parkovima, ali su odustali od ideje. Naime, veliki broj ljudi, pogotovo u gradovima poput Londona živi u malim i skučenim prostorima.

“Oxfordski program polako kreće. Surađujem s AstraZenecom, ne oko cjepiva, ali drugih stvari i rekli su da su spremni za dva milijuna doza svaki tjedan. Logistika vakcinacije je dosta komplicirana. Dosta velika halabuka je između onih koji dr stvarno žele cijepiti i onih koji ne žele. Mislim da ćemo živjeti s ovim 12 do 18 mjeseci, mislim da to i dalje stoji. Koronavirusi su izuzetno prmjenjivi, dobivat ćemo nove sojeve, oni će se javljati cijelo vrijeme. Najveći problem je u kojem momentu će ti novi sojevi izbjeći imunitet koji je građen ili kroz vakcinaciju ili kroz bolest. Nadam se da se to neće desiti, ali mislim da ćemo još neko vrijeme morati živjeti s time”, zaključuje znanstvenica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!