Novi udar na budžet građana: Krenula i poskupljenja vode

Vijesti 26. kol 202206:58 0 komentara

Od 1. kolovoza šibenskim slavinama teče voda skuplja do 25 posto. Skuplju vodu od srpnja troše i građani Otočca.

“Vodne usluge za kućanstva su narasle za 100 posto. Usmjesto dosadašnjih 7 kuna građani će novu cijenu vode plaćati po 14,75 kuna. Glavni razlog povećanja cijena vodih usluga koji isporučuje komunalac je ogromno povećanje cijena električne energije od 330 i više posto”, rekao je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

Isto bi moglo u idućoj godini čekati i Varaždince i to za oko 30 posto. Zagreb pak čeka potez države, javlja Dnevnik Nove TV.

“Ukoliko se dese one najave koje se najavljuju o velikom poskupljenju električne energije mi nećemo moći održati cijenu vodne usluge na ovoj razini”, rekao je Davor Poljak, direktor zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje.

Kalkulira se i u Rijeci. Četiri i pol puta poskupjela je struja za riječki vodovod… Pitanje je hoće li se to preliti na račune građana?

“Osim što je poskupila cijena električne energije, poskupili su još neki troškovi kao šta su sirovine, nafta, asfalt itd. Nismo sretni kad to kažemo da su ta neka poskupljenja neminovna, a da ćemo mi napraviti maksimalan napor da građani to što manje osjete”, rekao je Andrej Marochini, direktor VIK Rijeka.

A od povećanja, koliko god ono bilo, najviše strepe veliki potrošači.

“Praona, kuhinja, grijanje, kotlovi tako da bez toga postrojenje ne može funkcionirati. Ovo je jako velika ustanova, ima skoro 250 sanitarnih čvorova, to znači da tu voda teče u potocima”, kazala je Snježana Drašković, v.d. ravnateljice doma za umirovljenike Kantrida.

O njoj ovise i poljopivrednici i njihov proizvod.

“To sve nekako ne ide na štetu kupca nego na štetu poljoprivrenika, jer ja koja se bavim, ne nastojim sve ono što ja ne zaradim namiriti od kupca, nego sebi smanjiti i tu dobit koja je mala”, kaže Irena Kukurin Babić iz Udruge Zeleni Kastav.

A malo zadovoljstvo bar za sada čeka korisnike Istarskog vodovoda. Ni njima ni Dubrovčanima cijene neće rasti. Mirni su i Osječani – nema poskupljenja ove godine.

“Kad smo mi genijalci pa nema kod nas, naravno da neće poskupit”, smatra Marijana iz Osijeka. Bar mala utjeha i predah u valu poskupljenja životnih potreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!