Novim zakonom roditeljska potpora raste sa 5.600 na 7.500 kuna

Vijesti 26. tra 202215:25 2 komentara
Pixabay / Ilustracija

Na konferenciji "Poslovanje po mjeri djece i obitelji", koju su u utorak organizirali UNICEF i HUP, predstavljeni su rezultati istraživanja koji su pokazali da djeca i mladi primjećuju da im roditelji rade dulje od osmosatnoga radnog dana.

UNICEF Hrvatska i HUP proveli su anketno istraživanje o poslovanju po mjeri djece i obitelji. Radi se o prvom takvom istraživanju, sudjelovalo je 101 poduzeće, a u unakrsnoj anketi ispitano je 273 djece i mladih.

VEZANA VIJEST

Rezultati su pokazali da djeca i mladi često svjedoče poslovnim razgovorima i obvezama svojih roditelja kod kuće (97 posto), a za rad od kuće svojih roditelja smatraju da u najmanjoj mjeri doprinosi ugodnijem obiteljskom životu zbog percepcije da ne znači više kvalitetnog vremena za djecu i obitelj.

Primijećeno je da postoji povećana odgovornost poduzeća prema radnicima, ali su mjere za zaštitu obitelji zaposlenika bile znatno manje zastupljene.

Rezultati ankete s poslodavcima pokazuju da su pet najčešćih praksi prilagođenih djeci i obitelji u hrvatskom poslovnom sektoru: klizno radno vrijeme dolaska i odlaska s posla (76 posto), novčani dar za djecu povodom božićnih blagdana (72 posto), mogućnost rada od kuće (71 posto), jednokratna pomoć za rođenje djeteta (65 posto) i plaćeni dopust za očeve prilikom rođenje djeteta tijekom kojeg primaju punu plaću (48 posto).

Roditeljska potpora porast će sa 5.600 kn na 7.500 kn

Na temelju rezultata istraživanja, UNICEF je utvrdio najvažnije preporuke za poduzeća. Politike i prakse prilagođene obitelji danas su potrebne više nego ikad, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

VEZANA VIJEST

Državni tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić najavila je da će se u izmjenama Zakona o radu implementirati Direktiva o usklađivanju poslovnog i privatnog života, kako bi se žena i nakon rodiljnog dopusta vratila na isto radno mjesto.

Predlaže se i skraćivanje radnog vremena, klizno radno vrijeme, mogućnost rada od kuće i korištenja pet dana dopusta za skrb i brigu o zavisnom članu obitelji. Radi se i na usklađivanju rada dječjih vrtića.

Državna tajnica u Središnjem državnom urede za demografiju i mlade Željka Josić najavila je da se novim zakonom roditeljska potpora s 5600 kuna povećava na 7500 kuna, a uvodi se i očinski dopust u trajanju od 10 dana, koji će biti u visini plaće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare