Novinarka tvrdi da je cijela formula izbora u 18 posto: “Plenković računa s dvije stvari”

Vijesti 13. velj 202417:12 2 komentara

Novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma gostovala je u Newsroomu kod Domagoja Novokmeta gdje je komentirala lex AP i i novod glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Ivan Turudić je očigledno kandidat koji je odabran puno prije i prošlo se kroz tu proceduru imenovanja da se zadovolji forma. O njemu se sve bitno znalo i prije”, kaže Toma.

N1

Osvrnula se i na sigurnosnu provjeru.

“Doista postoji jedna pravna praznina i nije predviđeno da se za kandidata za glavnog državnog odvjetnika, kao ni predsjednika Vrhovnog suda, traži sigurnosna provjera.”

Tajna služba predaje sažetak istrage, ali ne odlučuje o postojanju sigurnosnih zapreka, rekla je Toma.

“Svaka sigurnosna provjera koja se provede, za bilo kojeg suca, tužitelja itd., tajna služba će dati sažetak, dat će svoj zaključak. Ali prosudbu o tome postoji li sigurnosna zapreka da on bude glavni tužitelj ili ne postoji je nešto o čemu bi odlučio Plenković, kao što je i do sad odlučivao.”

Turudić kao Plenkovićev adut za izbore

“Plenković ne skriva svoje političke stavove. I sad vidimo da on dobiva ne samo tužitelja koji će biti i osobno zainteresiran da začepi sve istrage i sva eventualna curenja informacija, nego dobiva i jedan jako dobar adut na izborima, a to je osobu koja je jako mila desnim biračima.”

S ovim potezima Plenković ulazi u onu biračku bazu s kojom računa Domovinski pokret, a možda jednim dijelom i Most, smatra Toma.

“Sve ankete nam to pokazuju. Iako ima najbolji rejting vidi se da je kratak za mandate. Sad je s ovim imenovanjem Turudića na čelo DORH-a vezao i manjince čvrsto za sebe. Mislim da Pupovac i SDSS nisu nikad bili tako čvrsto vezani uz nogu HDZ-a kao što ih je Plenković vezao za sebe ovim potezom.”

Plenković računa s dvije stvari

“Jedna je da smo mi naprosto prihvatili zdravo za gotovo i ne možemo više shvatiti da bi Andrej Plenković bio drugačiji od onoga kakav je bio prije šest ili osam godina”, ističe Toma.

Kao drugu stvar Toma navodi da Plenković računa na to da oporba neće biti u stanju mobilizirati lijeve birače.

“Jer cijela formula ovih izbora je u 18 posto neodlučnih, to je onaj jedan bazen. Kad bi ljevica uspjela nekako taj bazen motivirati, kad bi uspjeli biračima pokazati da ovo što se sad događa je jedan strašan zaokret, postoji opasnost od radikalizacije društva, od nekakvog velikog desničarenja, možda bi ljudi izašli na izbore. Ali Plenković vjeruje da se to neće dogoditi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare