Objavljene prve prognoze za proljeće, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Vijesti 11. velj 202216:45 0 komentara
hnk, cvijeće, proljeće, zagreb
Marin Tironi/PIXSELL

U veći dio Hrvatske u petak stiže promjena vremena.

Pretežno oblačno je na sjevernom Jadranu i u dijelu središnje i zapadne unutrašnjosti, dok je drugdje vedro, osobito na istoku i jugu zemlje.

U nastavku dana i drugdje će se povećavati naoblaka. Iz oblaka će padati kiša, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje u višim gorskim područjima u večernjim satima može biti i pojave susnježice i snijega.

Bit će to rezultat prodora hladnijeg zraka, kako će zapuhati vjetar sjevernog smjera.

Sutra će tako na moru biti vjetrovito, uz jaku buru, olujnu na udare, osobito pod Velebitom, gdje treba računati na moguće probleme u prometu. Subota donosi i niže temperature, no većinom suhe prilike, što vrijedi i za nedjelju. Malo kiše u nedjelju može pasti u Dalmaciji.

U novom tjednu, kako sada stvari stoje, nova oborina.

Prva velika prognoza za proljeće u Europi

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu veliku prognozu za proljeće u Europi. Prognoza se temelji na tri modela – ECMWF, UKMO i CFS.

ECMWF model se najčešće spominje kao najpouzdaniji model, barem u kategoriji dugoročnih prognoza. ECMWF model je na vrhu ljestvice što se tiče pouzdanosti.

Prema EMCF modelu Europu čeka proljeće s temperaturama višim od prosjeka. Mogući su povremeni prodori hladnog zraka iz sjeverozapadne Europe u središnje regije. Površinske temperature bit će uglavnom iznad normalnih. Toplije temperaturne anomalije i blaži uvjeti vjerojatniji su prema istočnim krajevima. U središnjim i zapadnim regijama vjerojatno će se pojaviti povremene hladne fronte sa sjeverozapada.

Drugi model je UKMO model, iz službenog britanskog Met-Officea. U Europi se predviđaju uuvjeti uglavnom topliji od uobičajenih, s olujnim tragom iznad sjeverne Europe. Na UKMO modelu vide se jače tople anomalije usmjerene na središnje i sjeveroistočne regije. UKMO model ostavlja malo prostora za prodore hladnog zraka.

Treći je model sjevernoamerički model dugog dometa, CFS. I prema njemu će površinske temperature biti više od normalnih u većem dijelu kontinenta, posebno u sjevernim regijama. Ovo je vrlo slično drugim sezonskim modelima i čini se da je to u ovom trenutku visoko pouzdana prognoza, piše Severe Weather.

Ukratko, očekuje se da će Europa imati uglavnom toplije od prosječnih temperatura u većem dijelu kontinenta. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. To samo implicira da će hladne frontove i prodori hladnijih zračnih masa u regiji biti rjeđi, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!