Obljetnica stradanja ispred dubrovačkog skloništa, većina žrtava bili su mladi

Vijesti 07. lis 202220:04
Izvor: Grad Dubrovnik

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u dubrovačkom naselju Nova Mokošica u petak je odana počast devetoro građana koji su poginuli ispred skloništa 7. listopada 1991. u topničkom napadu srpsko-crnogorskog agresora.

Sedam od devet stradalih bilo je starosti od 17 do 20 godina. Poginuli su: Denis Ćimić, Vladimirka Dopsai, Milenko Kulaš, Miho Liban, Nikola Liban, Alen Vasiljević, Joško Vuković, Jozo Brajović i Ivo Maškarić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako se, 31 godinu nakon agresije i pokušaja oduzimanja nacionalnog identiteta Dubrovniku, službeno Trebinje nije ispričalo, već izvrće teze.

„Obilježavaju 1. listopada kao dan početka napada na Trebinje, koje nitko nikad nije napao. Tužno je da nakon 31 godinu nisu shvatili koje zlodjelo su napravili, svakodnevno sijali smrt u Dubrovniku i tako oduzeli brojne nevine, brojne dječje živote. Nadam se da će im jednom to doći do pameti. Dok ne dođe, uvijek ćemo morati strepiti što se tamo događa. Jer nije rečeno da oni koji se nisu pokajali sutra isto ne bi ponovili“, rekao je Franković.

Dodao je kako je jako važno da i djeca sudjeluju u odavanjima počasti poginulima iz Domovinskog rata.

„To je bitno ne da bi mrzili, već da bi pamtili. Kao što je rekao pokojni general Nojko Marinović: pamćenje je snažan alat, a mržnja golem teret, ali je važno pamtiti kako nam se rat više nikad ne bi dogodio“, izjavio je Franković.

Grad Dubrovnik je 2021. obnovio prostor spomen- obilježja u Mokošici. Ploča s imenima stradalih dodatno je uokvirena kamenim pločama, uz simbole križa i hrvatskog pletera te uklesanom vizurom udara granate s tragovima gelera, točno na mjestu gdje je pala granata koja je usmrtila devet građana Dubrovnika.

Nakon obilježavanja služena je i misa zadušnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar