Obrana bivšeg SDP-ovog ministra opet traži izdvajanje nezakonitih dokaza

Vijesti 08. pro 202217:53 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije donijelo odluku o osnovanosti optužnice protiv bivšeg SDP-ovog ministra zdravlja i nekadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniše Varge jer je obrana po drugi put zatražila izdvajanje nezakonitih dokaza.

Tužiteljstvo je priložilo dokumentaciju koja osporava izdvajanje nezakonitih dokaza, a sud bi odluku trebao donijeti do nove sjednice optužnog vijeća 19. siječnja iduće godine, doznaje Hina u četvrtak na sudu.

Uskokova tužiteljica Petra Parlov je na pitanje novinara je li riječ o pokušaju odugovlačenja postupka odgovorila potvrdno podsjetivši da su zagrebački Županijski sud i Visoki kazneni sud već odlučivali o prijedlogu obrane za izdvajanje nezakonitih dokaza.

Optužnica podignuta u veljači

Uskok je u veljači ove godine podigao optužnicu protiv Siniše Varge kojeg tereti da je s dvojicom poduzetnika, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, izvlačio novac iz HZZO-a ugovaranjem nepotrebnih usluga.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestio da se Varga i 62-godišnjak, optužnicom podignutom pred zagrebačkim Županijskom sudom, terete za zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonito poslovanje.

Mediji su ranije pisali da su, uz Vargu, na meti Uskokovih istražitelja Davor Dabinović (62) i Goran Žonja koji je poznat iz afere Suhi led protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara kojeg tužiteljstvo tereti da je sa suradnicima oštetio Grad Zagreb za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana.

Tužiteljstvo je preciziralo da su Varga i ostala dvojica izvlačili novac putem tri ugovorena posla nakon što je Varga potpisao ugovore s tvrtkom u međuvremenu preminulog te uredom ovlaštenog inženjera. Varga je potom, dodaje Uskok, dogovorio izradu necjelovite dokumentacije kako bi se stvorio privid izvršenih usluga.

Uskok: Varga dostavljao podatke o predstojećem natječaju

Uskok nadodaje da je Varga svojim potpisom 19. prosinca 2012. potvrdio prijem te dokumentacije , iako je znao da se radilo o nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja i koji nikad nisu korišteni za HZZO-ove poslovne potrebe.

Unatoč svemu, ističe Uskok, HZZO je 8. siječnja 2013, prema trima ranije potpisanim ugovorima, platio nepotrebne usluge više od 250.000 kuna, za koliko je oštećen HZZO, a koje su Varga i ostala dvojica okrivljenika međusobno podijelili.

Uz to, Uskok sumnja da je Varga, tijekom 2013. i 2014. dogovorio s u međuvremenu preminulim poduzetnikom da će, koristeći svoje ovlasti, osigurati njegovoj tvrtki dobivanje unosnih poslova od HZZO-a i to po uvjetima koji će mu odgovarati.

Varga je, nadodaje Uskok, s u međuvremenu preminulim dogovarao sadržaj natječajne dokumentacije te mu je dostavljao podatke HZZO-a o planu i predmetu nabave, a na osnovi te dokumentacije su zaposlenici tvrtke preminulog sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje na temelju koje je Varga potom raspisao natječaj za nabavu održavanja i čišćenja.

Na tom natječaju, ističe Uskok, dodijeljeni su poslovi vrijedni ukupno 1,3 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!