Obrat u aferi s ilegalnim kampovima: Pripuz izašao iz zatvora, uskoro će i osumnjičena šefica iz Županije

Crna kronika 30. stu 202315:45 1 komentar
Sanjin Strukic/PIXSELL

Pratimo sve detalje USKOK-ove istrage o sumnjivoj gradnji na otoku Murteru s kojom se za sada povezuje ukupno pet osoba.

Za N1 je na Županijskom sudu u Splitu potvrđeno da je protiv Zorana Pripuza ukinut istražni zatvor, a njegova odvjetnica Željka Pokupec rekla nam je da je već i napustio Bilice.

Pripuz je bio uhićen u aferi s nezakonitom gradnjom na otoku Murteru.

Uskoro izlaze i ostali osumnjičeni

USKOK mu je na teret stavio da je dobio rješenje za kamp iako nije ispunjavao sve uvjete. Inače ovo uhićenje dogodilo se uoči vjenčanja u Pripuzovoj obitelji, no budući da je danas izašao na slobodu moći će ovaj vikend biti na svadbenom slavlju.

USKOK bi, doznajmo, do kraja današnjeg dana ili najkasnije sutra trebao ispitati i svjedoke zbog kojih je istražni zatvor bio određen prvoosumnjičenoj u ovoj aferi Nedi Livljanić te poduzetniku Dariju Filipiju koji je također završio pod istragom zbog nezakonitog kampa na Murteru.

Neki nisu bili pritvoreni

Edo Maržić, poznati turistički djelatnik, te Boris Kulušić nisu nakon uhićenja zadržani u istražnom zatvoru.

Istražitelji sumnjaju da su Kulušić i Filipi još u veljači 2021. dogovorili da će Filipi u svom elitnom kampu The View pružati smještaj gostima iako nisu ispunjavali sve uvjete. Uz zahtjev za otvaranje kampa nije mu, tvrdi USKOK, bila priložena sva propisana dokumentacija. Ipak, Filipi od Nede Livljanić tadašnje voditeljice Odsjeka za obrtništvo i turizam Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko kninske županije, traži da mu izda rješenje, a USKOK tvrdi da je ona na to i pristala.

Kampovi bez minimalnih uvjeta

U rješenju o otvaranju istrage navodi se da su svi znali da Filipi nema uporabnu dozvolu za kamp, da ugostiteljski objekt ne ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju te da se katastarske čestice na kojima namjerava ishoditi odobrenje za kamp, nalaze izvan građevinskog područja. Ipak, unatoč tome Neda Livljanić piše zapisnik da je obavila očevid na lokaciji kampa iako, prema navodima USKOK-a, nikakvog očevida nije bilo već je radila sve da pogoduje Filipiju i Kulušiću.

U zapisniku je, tvrdi dalje USKOK, neistinito navela da je zajedno s višom stručnom suradnicom u Filipijevom kampu obavila očevid te utvrdila kako ispunjava sve uvjete propisane mjerodavnim zakonom i pravilnikom. Na temelju tog zapisnika izdala mu je rješenje za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti u kampu. Filipi je na taj način, izračunao je USKOK, nezakonito zaradio najmanje 47.625,31 eura.

Iskoristili Maržića i njegovu ljubavnicu

Pomogla je, tvrde istražitelji, i Zoranu Pripuzu koji je lani u jesen Upravnom odjelu za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije podnio zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu vrste kamp.

Iako su, kako se navodi u rješenju o otvaranju istrage, ponovno svi znali da ni Pripuzov kamp ne ispunjava uvjete te da Pripuz nije dostavio svu dokumentaciju, Nada Livljanić je, sumnja se, pogodovala i njemu. Pripuz je, tvrdi USKOK, od Maržića za kojeg je znao da je u ljubavnoj vezi s gospođom Livljanić, zatražio da utječe na nju kako bi mu izdala traženo rješenje. Ona je, navode dalje istražitelji, na to i pristala.

Još jedan lažni zapisnik

Sumnja se dalje i da je šefica Odsjeka napravila zapisnik o očevidu prema kojem je bila u Pripuzovom kampu i utvrdila da je zadovoljava sve uvjete iako su, navodi USKOK, opet svi znali da njegovi objekti ne ispunjavaju minimalne uvjete i uvjete za kategoriju, da se katastarske čestice na kojima namjerava ishoditi odobrenje za kamp nalaze izvan građevinskog područja, odnosno da se na njima ne može graditi kamp, te da Pripuz i nije vlasnik svih čestica.

U zapisniku o očevidu Neda Livljanić navela je kako Pripuzov kamp ispunjava sve uvjete propisane mjerodavnim zakonom i pravilnikom, te mu izdala rješenje za pružanje ugostiteljskih usluga u kampu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare