Ministrica kulture: “Neka Srbi prestanu posezati za onim što je hrvatsko”

Vijesti 06. srp 202315:36 5 komentara
Nina Obuljen Koržinek
N1, Ilustracija

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek reagirala je u četvrtak na deklaraciju "Granice srpske književnosti" istaknuvši da je njezin komentar uvijek isti – zato što se bavi mitovima i posezanjem za tuđim kulturnim vrijednostima, Srbija se nalazi tu gdje se nalazi.

Deklaracija je donesena na 4. interkatedarskoj srbističkoj konferenciji 24. i 25. lipnja u Tršiću, rodnom mjestu Vuka Stefanovića Karadžića, a danas su na nju reagirale i Matica hrvatska i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

“Pratili smo i pripremu te konferencije i što se događa. Dobro je da su Matica hrvatska i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, kao najveći stručni autoriteti, reagirali. Moj je komentar uvijek isti – upravo zato što se bavi mitovima, posezanjem za tuđim kulturnim vrijednostima, Srbija se nalazi tamo gdje se nalazi”, rekla je ministrica novinarima nakon sjednice Vlade.

Hrvatska je država koja se izborila u ratu za svoju slobodu i nezavisnost, članica smo Europske unije, naš je jezik priznat, dijelimo europske vrijednosti s drugim državama članicama i ne bavimo se takvim besmislenim posezanjima, istaknula je Obuljen Koržinek.

Neka prestanu posezati za onim što je hrvatsko

Smatra kako je to u slučaju Srbije posljedica potrebe da se zabavi njihova javnost i da se ti mitovi stalno perpetuiraju”, rekla je ministrica.

“Žalosno, trebalo bi to prestati. Poslala sam poruku i njihovoj ministrici i ljudima s kojima sam razgovarala, neka se bave srpskom književnošću, poviješću i baštinom, budućnošću Srbije i srpskog naroda i neka prestanu posezati za onim što je hrvatsko”, istaknula je.

Hrvatska je, dodala je, među afirmiranim i realiziranim europskim državama koje dijele europske vrijednosti. “Mi smo u toj skupini naroda i država, a oni su tu gdje jesu i dok ne prestanu na takav način posezati za tuđim i falsificirati povijest, neće biti dobro, u prvom redu za njih i za njihov narod”, poručila je Obuljen Koržinek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare