Obuljen Koržinek: Nemam vremena podučavati Puljka o njegovim ovlastima

Vijesti 09. lis 202216:40 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ponovila je u nedjelju da namjena javnih prostora nije u nadležnosti konzervatorskih odjela, te poručila gradonačelniku Splita Ivici Puljku da se bolje informira o svojim ovlastima.

“Nemam vremena ni ambicije više podučavati gradonačelnika i njegovog zamjenika o tome koje su njihove ovlasti, jer su se o tome trebali informirati prije nego što su se uputili na izbore”, stoji u odgovoru koji je ministrica dala na upit Hine kako komentira Puljkovu izjavu u kojoj proziva nju i njeno ministarstvo kao odgovorne za sprječavanje pretvaranja Splita u monokulturu brze hrane i diska na otvorenom.

“Detaljno smo i precizno već odgovorili na pitanje o tome je li u nadležnosti konzervatorskih odjela baviti se namjenom javnih prostora. S obzirom da se ovdje uglavnom govori o restoranima, klubovima i drugim ugostiteljskim objektima, predlažem da se prouče propisi koji za takve objekte utvrđuju uvjete, što sigurno nije Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara”, ističe Obuljen Koržinek.

“Ukoliko gospoda Puljak i Ivošević ne žele čitati zakone i ne vjeruju onome što priopći nadležno ministarstvo, predlažem da na nekom skupu gradonačelnika zapitaju svoje kolege da im objasne kako upravljaju svojim gradovima i ovlastima koje imaju, s obzirom da je Split jedini grad kojemu to još nije jasno i u kojem su došli na ideju da bi Ministarstvo trebalo provoditi gradske odluke o komunalnom redu odnosno zamijeniti sanitarnu inspekciju i druge službe zadužene za nadzor nad radom ugostiteljskih objekata”, poručila je ministrica.

Puljak je u nedjelju sazvao konferenciju za novinare u splitskoj Marmontovoj ulici na temu uloge Grada i Ministarstva kulture u zaštiti stare gradske jezgre te pozvao ministricu kulture i glavnog konzervatorskog inspektora da “počnu raditi svoj posao, koji je definiran u zakonu, a ako to ne žele  – neka te ingerencije prepuste gradskoj vlasti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare