Obuljen Koržinek: Ni područje zaštite okoliša nije pošteđeno dezinformacija

Vijesti 11. lis 202212:39 0 komentara
N1

Ni pitanje očuvanja okoliša nije pošteđeno dezinformacija, a uloga medija je vjerodostojno prenositi rad znanstvenika na tom području, izjavila je u utorak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na konferenciji Hine o Održivom razvoju na Mediteranu.

“Suočeni smo s puno dezinformacija i kod pitanja očuvanja okoliša, s teorijama zavjere i onima koji negiraju rezultate istraživanja”, rekla je ministrica na konferenciji u Dubrovniku, koja je okupila čelnike novinskih agencija s mediteranskog područja. Upozorila je kako takve vijesti ponekad imaju veći doseg nego one koje predstavljaju znanstveno utvrđene činjenice.

Obuljen Koržinek je govorila na konferenciji AMAN-a, saveza mediteranskih novinskih agencija, koji se u organizaciji Hine okupio u Dubrovniku na temu održivosti na Mediteranu. Naglasila je važnost novinskih agencija i njihove suradnje na sredozemnom području na kojem “treba više suradnje u svim sferama života”.

Ministrica je rekla kako je Mediteran u povijesti bilo područje s kojeg su dolazile inovacije, nova znanja i velika postignuća u kulturi, a da u “ovom stoljeću Mediteran može ponovno imati tu ulogu” ako dođe do suradnje njegovog sjevera i juga.

“Iskreno se nadam da će ova konferencija rezultirati novom povezanošću po pitanju održivosti na Mediteranu”, rekla je pred predstavnicima medija koji su stigli iz Europe, s Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Obuljen Koržinek smatra kako javni mediji moraju biti glasnogovornici znanosti po pitanju klimatskih promjena i zaštite okoliša, što olakšava znanstvenicima, ali i političarima koji moraju donositi dugotrajne politike.

Ključno je i jačanje medijske pismenosti

Ključno je i jačanje medijske pismenosti koja će osposobiti građane da pronađu vjerodostojne informacije u “oceanu dezinformacija”.

Ministrica je govorila kako je Hrvatska dio europskih sredstava iz programa Next Generation odvojila za razvijanje mrežu ‘fact checkera’. Ministarstvo kulture i medija će u tom projektu sudjelovati samo kao posrednik koji raspisuje natječaj, dok će sve ostalo raditi neovisni regulatori.

Svrha projekta je na pristupačan način prenositi informacije stručnjaka i znanstvenika i tako građanima pružiti vjerodostojni i dostupan izvor informiranja.

Cilj konferencije koja se održava u utorak u Dubrovniku je promicanje održivosti, društveno odgovornog poslovanja i zaštite okoliša, posebno na području Sredozemlja. Skupu se obratio i gradonačelnik Mato Franković koji je govorio o održivim politikama u dubrovačkom turizmu.

Hina je na skupu predstavila svoj novi portal – Zelena Hrvatska, kao i iskustva tijekom europskog projekta Zeleni plan za Mediteran.

Osim predstavnika novinskih agencija s Mediterana na konferenciji će sudjelovati i stručnjaci s područja održivog poslovanja, razvoja, komunikacija, ekologije, te predstavnici medija koji prepoznaju značaj ovih tema.

Središnji panel konferencije bavit će se postignućima i izazovima u području održivosti i sinergijom društveno odgovornih tvrtki i medija. Sponzori konferencije su JANAF, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Končar i HEP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!