Očajni ugostitelj za N1: Dajte nas otvorite, radnici bježe glavom bez obzira

Vijesti 11. lip 202117:53 > 18:362 komentara
Izvor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nacionalni stožer donio je odluku o produljenju radnog vremena za ugostiteljske objekte do ponoći, no ipak, u zatvorene dijelove kafića još uvijek se ne smije.

Cijelu situaciju i stanje u kafićima komentirao je ugostitelj Dažen Biljan. Traži izjednačavanje kriterija.

“Jednostavno ne možemo shvatiti o čemu se tu radi. Svo vrijeme apeliramo i tražimo od Stožer da izjednače caffe barove s restoranima u našoj zemlji. Nažalost oni i dalje ostaju zatvoreni u zatvorenim prostorima”, rekao je.

Kaže kako, obrazloženje da se u zatvorenim prostorima ne bi mogle efikasno provoditi mjere, ne mogu prihvatiti kao razumno.

“Grad Zagreb je pun evenata, svi su ljudi vani, zar su caffe barovi Zagreba i Hrvatske stvarno zadnja linija obrane protiv covida. Kafići, decidirano tvrdim, u velikoj većini mjere poštuju maksimalno, dajte nas otvorite, ugostiteljski objekti Hrvatske su sigurna mjesta za građane”, veli.

Kaže kako i za fan zone na otvorenom, za vrijeme nogometnog Eura, treba donijeti jasne mjere i apelirati na ljude da ih poštuju.

“S druge strane, neka inspekcija radi svoj posao, mi smo legalisti, mi se zalažemo za poštovanje zakona. Kafići su više od 55% ugostiteljskog sektora. Naši kolege, jako veliki broj njih, šest mjeseci uopće ne rade. To su kolege koji nemaju terasu, oni su na izmaku snaga, propadamo iz dana u dan sve više. Pod hitno pomognite sekciji caffe barova”, apelira Biljan.

Rekao je i kako je previsok postotak pada prometa koji ugostitelji moraju imati kako bi mogli ući u mjere pomoći. Naime, tek ako im je promet pao za 60% mogu zatražiti pomoć od države.

“Podzravili smo mjere za očuvanje radnih mjesta naših djelatnika, to je 4000 kuna, ali tek kada smo kompletno zatvoreni. Nama je sada pad 45% i nama radnici dobivaju 2000 kuna. Ja imam manji promet nego 2019. Pad je sada ispod 50% i više nemamo prava na fiksne troškove”.

Rekao je i kako su ministru Mariću u četvrtak uputili vrlo jasan prijedlog, a to je smanjenje stope PDV-a.

“Previše smo porezno opterećeni, cafe barovi naše zemlje imaju najveće porezno optereće u Europi, to nijedna djelatnost u Hrvatskoj i Europi nema. Izjednačite nas s restoranima, cijelo vrijeme nas dijelite. Spustite PDV kao za restorane na 13%”, govori.

“Dajte da zadržimo radnike s većim plaćama. U sektoru turizma fali više od 30.000 djelatnika. Kolege iz cafe barova prelaze u restorane koji rade u kompletnim prostorima. S druge strane mijenjaju kompletno djelatnost, ne znaju što će biti s ugostiteljima, spustite stopu PDV-a da pokušamo zadržati radnike jer bježe glavom bez obzira.

Pomognite caffe barovima Republike Hrvatske, ne možemo više živjeti pod ovim okolnostima, dajte brzu i interventnu reakciju. To je prijeko potrebno da bi sektor caffe barova u Hrvatskoj preživio”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar