“Od početka epidemije svjedočimo kolapsu zdravstva, Cijepise je samo nastavak”

Vijesti 25. tra 202118:28 > 23:15 4 komentara
N1, Ilustracija

Nataša Škaričić, stručnjakinja za zdravstvenu politiku i članica Nove ljevice, u Dnevniku N1 komentirala je fijasko platforme Cijepise, afere i situaciju u zdravstvu.

Rekla je da, otkad je počela epidemija, unatrag manje od godine i pol dana, to vrijeme je samo dokaz potpunog kolapsa zdravstvenog sustava i upravljanja krizom, fijasko platforme je samo nastavak toga.

VEZANE VIJESTI

Ne vidi isključivo odgovornost ministra Beroša, iako će, kaže, Nova ljevica pridružiti inicijativu za opoziv Beroša. “Za provedbu plana i programa cijepljenja su bili zaduženi i Ministarstvo zdravstva i MUP i HZZO i HZJZ. Svi snose jednaku odgovornost za svaki fijasko koji se dogodio u godinu dana.

Vezano za konkretnu aferu s tvrtkom Cuspis, oni su povezani s aferama u HZZO-u od 2006.-2007. godine. U BiH su imali cijeli niz afera o povezanosti HDZ-a i Cuspisa, a treba reći i da je 2019. ministar Kujundžić s istom tvrtkom potpisao ugovor za ecijepi koji je bio vrijedan šest milijuna”, navela je Škaričić i dodala da je povezanost s Cuspisom dalekosežnija od same ove afere.

Godinu prije epidemije istoj je firmi plaćeno preko šest milijuna kuna za projekt ecijepi. Kaže kako joj nije jasno da su u roku od godine dana plaćene dvije slične platforme.

“Beroš mora otići, a Cuspis odgovarati”

Dotaknula se i činjenice da je, prije nego što je Beroš poništio natječaj, projekt e-bolnice koji se financira iz EU-a, sredstva trebala dobila cvjećarnica i tvrtka bivšeg ministra zdravstva iz redova HDZ-a pa rekla da živimo u hrvatskoj verziji Alan Forda.

Da Beroš mora otići je realan politički zahtjev, dok tvrtka koja je napravila platformu Cijepise treba odgovarati, smatra stručnjakinja.

Što se tiče reforme zdravstva, podsjetila je kako je odmah po imenovanju ministra Beroša rekla kako “od ovog ministra ne očekuje ništa”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare