Od utorka covid-potvrde. Hoće li u ponedjeljak biti problema s testiranjima?

Patrik Macek / PIXSELL / Ilustracija

Još je malo vremena ostalo do primjene covid potvrda u državnim i javnim institucijama. Vladajući nisu zabrinuti, no zaposleni u različitim sektorima poručuju - čeka nas kaos. Dio građana dan za danom prosvjeduje, a predsjednik im ne zamjera. I sam poručuje: pridržavat ću se mjera kako me bude volja.

Posjetitelji bez COVID potvrde – prvo u red za testiranje, a tek onda zajedno s onima koji taj dokument već posjeduju – u red za ulazak na Interliber.

VEZANE VIJESTI

“Ja svoju potvrdu imam, meni je ovo sjajno, nosim je sa sobom i nikada problema nisam imala. Tako bi trebalo i biti, ali ja se toga ne bojim”, rekla je jedna od građanki koja je posjetila sajam.

Slična pravila uskoro će vrijediti i za ulazak i brojne državne i javne institucije. No, čini se ne i u Uredu predsjednika, koji sve otvorenije poziva građane na otpor epidemiološkim mjerama.

“Ja ću se ponijet onako kako me bude volja, to odnedavno radim. Kako me bude volja i to bih preporučio svim građanima. Kako ih bude volja, jer do prije nekog vremena sam govorio: slušajte te mandate, cijepite se, međutim, ovo je stvarno teror, ovo nema nikakvog smisla”, kazao je Zoran Milanović.

Premijer umiruje situaciju

Dio građana s Milanovićem se slaže pa već drugi dan zaredom organiziraju prosvjede protiv mjera. Istovremeno, premijer umiruje situaciju i poručuje:

“Moramo respektirati jedni druge, nisam dosad primijetio da je netko od prosvjednika tražio da se sastanemo s njima. Čuo sam da nas zovu Mengele i traže ostavke. Nismo kao Mengele, treba vidjeti tko se nalazi u tom širokom spektru interesa, ja to ne znam, ali sve radimo u interesu građana i neće biti ostavke i prijevremenih izbora”.

Školski sindikati očekuju probleme

Od utorka će se, između ostalih, najmanje dva puta tjedno morati testirati i necijepljeni djelatnici u obrazovnim institucijama. Takvih je trenutno 22 i pol tisuće. No, sindikat Preporod već im je pojasnio što da rade, ako im bude zabranjen ulazak i rad.

“Mi smo obavijestili naše članove da svaki dan kad im bude zabranjen ulazak na posao o tome izvjeste sindikat i traže pismeno obrazloženje svog poslodavca, taj postupak ćemo ponavljati iz dana u dan sve do promjene odluke ili do otkaza”, kaže čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem očekuje probleme.

“Od najave do donošenja odluke je prošlo tjedan dana. Stožer ne zna koje su sve specifičnosti u sektoru obrazovanja. Ne možemo reći da neće doći do problema, jer će do njih sigurno doći. Ne postoji u svim mjestima mogućnost testiranja. Bez obzira na to što je šest tisuća mjesta za testiranje, nemaju svi tu informaciju i nemaju dovoljno testova. Situacija nije nimalo jednostavna”, rekla je Šprem danas gostujući u Dnevniku.

Tko je odgovoran za kontrolu covid-potvrda u školama?

“Prema samoj odluci i šturim uputama, odgovorna osoba je ravnatelj. Doista nije jasno precizirano, ali odgovorna osoba svake škole je poslodavac. Pitanje je što je s djelatnicima koji rade u više škola, kome će oni podnijeti račun za test. Imamo situacije gdje sami ravnatelji nisu cijepljeni, pa je pitanje tko će njih testirati”, kazala je.

Više u prilogu Ivane Kopčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!