Odrastaju li djevojčice u Hrvatskoj u sjeni dječaka?

Vijesti 11. lis 202222:16 0 komentara
Pixabay

Gošća Newsnighta povodom Međunarodnog dana djevojčica bila je Branka Vierda iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Vierda je istaknula da su ovo idealni dani kad nešto opširnije govorimo o emancipaciji djevojčica i žena.

“Što se tiče položaja djevojčica danas, rekla bih da su prilično izložene stereotipizaciji i da ta izloženost generira i diskriminaciju. Postoje neke promjene koje su simboličnog tipa”, rekla je.

Osvrnula se i na to odrastaju li djevojčice u Hrvatskoj u sjeni dječaka

“Ne bih rekla da odrastaju u sjeni, ali bih rekla da mi kao društvo nemamo osviještene posebne potrebe određenih skupina, a djevojčice su sigurno jedna od tih skupina, kad govorimo o ravnopravnosti spolova u širem smislu”, kazala je.

Djevojčice prije svega moramo poštivati biti iskreni, smatra.

“S njima razgovarati i o temama koji su teške i kompleksne. Mislim da smo zapravo sve odgovorne da utječemo i na institucije da im stvaramo jedno povoljnije okruženje”, ističe.

Slučaj bivšeg načelnika općine Lasinja Željka Prigorca kojemu je kazna za silovanje ublažena jer je odlikovani branitelj, zgrozio je javnost. Visoki kazneni sud,  podsjetimo, smanjio je kaznu bivšem HDZ-ovu načelniku općine Lasinja s dvije godine na godinu i pol jer je “prvostupanjski sud propustio olakotnim vrednovati njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, za što je i višestruko odlikovan”.

“To je strašno i mislim da će se većina građana s time može složiti. Mislim da je to sramota za sve one koji su se savjesno i odgovorno borili tijekom rata”, rekla je Vierda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!