Odvjetnica obitelji stradale Madine: Hrvatska još nije osvijestila svoje greške

Vijesti 21. stu 202217:48 1 komentar

Odvjetnica Sanja Jelavić povodom tužne 5. obljetnice smrti djevojčice Madine koja je poginula u naletu vlaka kada je njezinu obitelj policija prisilila da se noću vraća u Srbiju po pruzi.

Na pitanje što je pobjeda za obitelj Hussiny na sudu za Ljudska prava u Strasbourgu promijenila, Jelavić je kazala:

“RH je i danas u procesu osvješćivanja svojih pogrešaka. Ne mogu reći da su uslijedile reakcije kakve su bile za očekivati, s obzirom na ono što je bilo napisano u presudi ESLJP-a. Je li Hrvatska nešto osvijestila najbolje je vidljivo iz njezinog akcijskog plana koji je predan, a u kojem izostaju opće mjere, a ni individualne nisu izvršene na način kako kaže presuda.”

VEZANA VIJEST

Dodala je da smatra da se radi o jednom procesu te da će se tek vidjeti kakav će biti njegov kraj.

“Vezano za obitelj i individualne mjere, tu se dogodilo stradanje djeteta i sud je utvrdio da je došlo do povrede prava na život, kao najsnažnijeg jamstva oko čega postoji i civilizacijski konsenzus”, kazala je odvjetnica te nastavila:

“U proceduralnom smislu utvrđeno je da naša istraga i naši izvidi nisu bili efikasni i to je nešto što se u sklopu individualnih mjera radi, ali ja ne znam kako. Znam da su u tijeku, ali izvidi su tajni.”

Ipak ukazuje da trenutno niti obitelj nema relevantne informacije o tijeku izvida kao što nije imala ni u prethodnoj fazi. Vezano uz odštetu, kazala je da je to djelomično isplaćeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare