Odvjetnik: Nepriznavanje arbitražne odluke utječe na poslovnu ocjenu države

Vijesti 19. velj 202118:04 > 21:01 0 komentara
Petar Petrić
Foto: N1

Odvjetnik Petar Petrić gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o slučaju Agrokor.

Ivica Todorić je u stečajnom postupku u svojoj posljednjoj tvrtki vezanoj uz nekadašnji koncern Agrokor, Agrokor projektima, prijavio potraživanje od čak 4,1 milijardu kuna, koje mu je stečajna upraviteljica i priznala. Ukupna potraživanja prema toj Todorićevoj tvrtki iznose vise od 4,4 milijarde kuna.

Todorić potražuje 4,1 milijarde kuna

“Agrokor projekti su ušli u stečajni postupak i u tom postupku ukupno je prijavljeno 4,4, milijarde kuna tražbina. Od toga je Ivici Todoriću priznato 4 milijarde i 180 milijuna kuna. Fortenova grupa je u tom istom postupku prijavila potraživanje od 254,8 milijuna kuna. Adria grupa bi trebala biti u vlasništvu Agrokor projekata. Ona je nositelj udjela grupe Holding koji ima 95% Agrokora”, rekao je Petrić i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Zanimljivo je što je na posljednjem stečajnom ročištu, 9.2., utvrđeno je da je sud dobio izvatke za podružnice Adria grupe iz kojih proizlazi da je Adria grupa brisana. Na stranicama trgovačkog suda je izvadak u kojem se navodi da je Adria grupa u vlasništvu Agrokor projekata. Istodobno, Adria grupa i Adria grupa Holding vode arbitražni spor pred Centrom za vođenje investicijskih sporova u Washingtonu. Dakle, evidentno je da te pravne osobe postoje.”

Petrić je komentirao što bi se dogodilo ako bi Adria grupa osporila nagodbu.

“Kada bi im to pošlo za rukom, osobito pred međunarodnim sudom, tada bi nastali problemi u cijelom sustavu zamišljene nagodbe, odnosno nagodbe koja je već prošla i realizira se.”

Petrić navodi da se ta arbitraža već vodi, odnosno zahtjev je predan početkom 2020. godine, izabrani su arbitri, ali još nema objavljenih rezultata u smislu da je zakazano ročište ili sastanak.

“Ono što je posebno zanimljivo jest da je u međuvremenu Europski sud donio jednu presudu gdje je sudjelovala Slovačka iz koje proizlazi da se arbitražne odluke dosta teško mogu provesti u EU, ali ostavimo to za neku kasniju fazu”, kazao je Petrić.

Dugotrajni postupci

Dodao je da ovakvi arbitražni postupci mogu trajati godinama.

“Rezultate postupka sve strane očekuju s neizvjesnošću. Ono što je sigurno jest da još niti jedna strana nije izašla s potpunom argumentacijom jer nije održana rasprava pred arbitražnim sudom”, rekao je Petrić i dodao:

“Činjenica je da Republika Hrvatska zastupa svoje interese, to ima puno procesno pravo u takvim postupcima. Vjerujem da angažira najbolje pravne stručnjake, ali je sigurno da u međunarodnim arbitražnim sporovima veliku ulogu igraju arbitri koje izaberu obje strane. To međunarodno arbitražno sudovanje nije dio državnog sustava, to prilično dosta govori o tome da za sve strane može biti dosta neizvjestan rezultat.”

VEZANE VIJESTI

Može li RH oglušiti o odluku?

Petrić navodi da je pravilo da se arbitražne odluke priznaju.

“Nepriznavanje arbitražne utječe na poslovnu ocjenu takve države. Međutim, presuda Europskog suda relativizira poštivanje arbitražne odluke zbog određenih suprotnosti s drugim pravosuđima. Takvo nešto je najavljeno u smislu mogućnosti, ali postupak nije još ni počeo pa bih rekao da je to neka dalja budućnost”, istaknuo je Petrić.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je zatražiti dokumente o financijsko-knjigovodstvenom vještačenju revizorske kuće KPMG kako bi provjerilo navode obrane da je riječ o nezakonitom dokazu u optužnici za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz Agrokora.

“Sama činjenica da je sedam sati trajala ta sjednica na kojoj je iznesen navedeni prigovor i da je optužno vijeće uzelo rok za ponovno odlučivanje i prijavu te dokumentacije govori da je taj prigovor prilično ozbiljan. Napominjem da je to vještačenje plaćeno preko milijun eura, a sada obrana prigovara da taj dokaz nije zakonit”, kazao je Petrić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.