Petrić: Hernady mora pred hrvatskim sudom dokazati da Ježić nije govorio istinu

Vijesti 08. srp 202217:18 > 21:11 2 komentara
N1

Odvjetnik Petar Petrić gostovao je u Newsroomu i komentirao gubitak Hrvatske u arbitraži protiv MOL-a u Washingtonu.

“Bitna je činjenica da su se obje strane usuglasile o tome da je postupak povjerljiv i da arbitražni pravorijek ne bude izložen javnosti. Iz Vlade je stiglo priopćenje da će nakon konzultacija s odvjetničkim timovima izaći u javnost s akcijama koje misle poduzeti.

VEZANE VIJESTI

Činjenica je da u samoj arbitraži sudjeluju stranke koje nastoje riješiti spor na način da nađu nekog trećeg za kojeg će reći da je u krivu. U medijaciji se može postići rješenje koje je zadovoljavajuće za obje strane. Pravnicima je teško odlučiti tko je koliko dobio u odnosu na ono što je tražio, jer obje strane traže više nego što smatraju da mogu dobiti”, rekao je Petrić.

Kaže da su odvjetnička društva poduzela nekoliko stotina procesnih radnji za vrijeme arbitraže.

“Saslušana su 44 svjedoka i održano je nekoliko ročišta. Prošlo se kroz sve dokaze koje su obje strane predložile”, rekao je.

Kaže da se radi o arbitraži i pravorijeku koji je obvezujuć za obje strane. Komentirao je i poruku mađarske strane Hrvatskoj kako bi se trebao preispitati slučaj Sanader – Hernadi.

“Svaka od strana može medijski tražiti različite stvari, ali zakonom je propisano kako se nešto može poduzeti. Može se tražiti obnova postupka iz propisanih razloga, ali sve se mora dokazati pravosudnim presudama. Pred našim sudom mora se dokazati da neki svjedok, na primjer Ježić, nije govorio istinu. Takva pravomoćna presuda mogla bi poslužiti kao osnova za obnovu postupka Sanaderu i Hernadyju, a ne neka odluka arbitraže”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare