“Ograničavanje cijena energenata je najvulgarnija intervencionistička mjera”

Vijesti 09. velj 202211:26 > 14:11 0 komentara
N1

Nastavak divljanja cijena i mjere koje se (ne) poduzimaju u N1 Studiju uživo komentirala je Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a.

“Iz dana u dan čudim se što je sve ministar Ćorić spreman izjaviti bez ikakvog srama. Da se bavio čime se trebao baviti, znao bi da Hrvatska, tj. opskrbljivači energijom, za razliku Mađarske, nije sklapala terminske, dugoročne ugovore”, rekla je Ahmetović.

“Energetiku smo predali u ruke Mađarima”

Istaknula je kako je osnovna stvar da smo svoju energetiku predali u ruke Mađarima. “Uvoznik plina smo 70-75 posto, oko 40 posto el. energije. Zapustili smo i obnovljive izvore energije. Čak smo i obnovljivce davali u ruke velikim igračima po vrlo sumnjivim uvjetima, od kojih će kućanstva opet kupovati tu energiju. Pogodovali smo velikim igračima i priskrbili korist velikim privatnim poduzetnicima, to je prva stvar”, dodala je i nastavila:

VEZANE VIJESTI

“Ćorić nije ispunio zakonsku obvezu da prati kakva je sigurnost opskrbe energijom u RH i da predviđa gdje smo zakazali, to je drugi problem. Ako će on biti ovdje samo da bi izvršavao što mu se kaže, nije nam ni potreban.”

“Država se kockala i egzistencijom i životima i financijama građanima RH, pokorno slušajući upute EU-a koja je upućivala da se ne sklapaju dugoročni ugovori već kratkoročni što se tiče opskrbe plinom”, rekla je, dodavši da Mađarska nije slušala EU.

SDP je, kaže, još prošle godine predlagao mjere. “Kad sam pitala koje mjere namjeravaju poduzeti, Ćorić mi se smijao i nazvao me ‘prvom ekonomskom violinom SDP-a’. Deset godina nismo ulagali u obnovljive izvore energije, sada to moramo nadoknaditi”, govori politička tajnica SDP-a.

“Možemo smanjiti PDV i trošarine na hranu i energente”

Kaže da država ima vrlo jasne alate postupanja. “Možemo smanjiti PDV i trošarine na energente i hranu”, navela je.

“Nećemo ništa raditi, tako je sigurno da nećemo pogriješiti”, komentirala je mjere koje poduzima ministar Marić.

VEZANE VIJESTI

Ograničavanje tržišnih cijena energenata nazvala je “najvulgarnijom intervencionističkom mjerom”. Kaže da SDP predlaže smanjene trošarina i da se vidi kako smanjiti tržišnu maržu.

“Na muci građana odlučili su napuniti proračun”

“Vjerojatno su si zadali okvire iznosa prihoda od PDV-a koje moraju ostvariti. Ti prihodi sada rastu kada su cijene velike, i na muci građana odlučili su napuniti proračun”, razlog je zašto Vlada ne poduzima korake koje bi mogla, smatra Ahmetović.

“Pune proračun na leđima građana”, ponovila je.

Dotaknula se i potencijalne suradnje s Možemo!. “O suradnji ćemo razgovarati kada dođe vrijeme. Veseli me da smo u ovom trenutku zajedno veći od HDZ-a. HDZ je porobio javni sektor, javnu upravu, ljudi napuštaju državu jer ne mogu živjeti u toj atmosferi”, prokomentirala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!