Oporba napala Fuchsa zbog Zakona o obrazovanju, on odgovara: “Ovo je cilj”

Vijesti 13. pro 202322:35 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Saborska oporba izrazila je u srijedu nezadovoljstvo što je Vlada izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi Hrvatskom saboru poslala po hitnom postupku, dva-tri dana prije kraja redovitog zasjedanja te ocijenila kako te izmjene nisu nikakva reforma.

O zakonskim izmjenama raspravljamo dva-tri dana prije ustavne stanke, kazala je Sabina Glasovac (SDP), o ‘reformi’ raspravljamo u foto-finišu, dodao je Domagoj Hajduković (SD).

Zastupnici HDZ-a, koji predložene izmjene podržava, objašnjavaju čemu hitnost.

“Sada prilagođavamo zakonodavstvo da bi iz NPOO-a mogli realizirati sredstva od dvije milijarde eura kako bi naše osnovne škole do 2027. imale infrastrukturne uvjete da prijeđu na rad u jednoj smjeni što je standard članica u EU”, rekla je Vesna Bedeković (HDZ).

Potvrdio je to i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i najavio da će se cjelovit zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi vrlo skoro, nakon Nove godine, naći u javnoj raspravi.

Imali smo namjeru donijeti novi zakon, no zbog njegove složenosti nismo uspjeli, a kako ne bi došlo u pitanje dvije milijarde eura, išli smo na izmjene zakona, odgovorio je ministar Marijani Puljak (Centar).

Ona je, naime, prigovorila da su to 16. izmjene postojećeg zakona, a da se to radi na način koji je uvreda za sve koji u tom sustavu rade.

Fuchs: Cilj je da do 2027. sve škole rade u jednoj smjeni

Ministar je objasnio kako predložene izmjene idu u „pravcu podizanja kvalitete obrazovanja“, a ključne se tiču reformskih procesa vezanih uz prelazak svih osnovnih škola na rad u jednoj smjeni.

Zbog nedostatnih infrastrukturnih uvjeta, oko 60 posto učenika pohađa osnovne škole koje rade u dvije ili tri smjene, kazao je Fuchs i naglasio kako je cilj njegova Ministarstva do 2027. stvoriti preduvjete za rad svih osnovnih škola u jednoj smjeni.

Glumimo da smo nešto napravili da bi sredstva stigla, to je naopako i nakaradno, želite uvesti nastavu u jednoj smjeni da bi povukli novce, a preduvjete ostvarili niste, kazala mu je Marija Selak Raspudić (Most).

Skeptična je prema mogućnosti zapošljavanja učitelja i nastavnika i nakon 65. godine. Nije za očekivati da će umirovljenici stajati u redu da bi se vratili u sustav, kazala je i poručila da su nam učitelji na marginama i da im nije vraćeno dostojanstvo koje zaslužuju.

Raukar: Učitelji su nam potplaćeni, roditelji im prijete

I Urša Raukar (Možemo) pita kako govoriti o odgoju i obrazovanju u ovom, kako kaže “otužnom i poraznom trenutku hrvatskog društva“, s još jednom aferom, u vrijeme kad su učitelji na najnižoj društvenoj ljestvici, potplaćeni, kad im roditelji prijete zbog loših ocjena njihove djece.

Nas nekolicina nešto govori o odgoju i obrazovanju, tuga i jad, poraz svih nas, kazala je zastupnica osvrćući se na činjenicu da je raspravi nazočilo jedva desetak zastupnika.

Oporba je pozdravila prijedlog po kojem će se i u osnovne škole moći upisivati elektroničkim putem, a roditelji izostanke moći opravdati putem e-Dnevnika. Pritom treba voditi računa da neke obitelji nemaju potrebnu opremu za takav upis, napomenula je Glasovac.

Oporba pozdravlja i uvođenje mogućnosti ravnateljima škola da privremeno udalje s radnog mjesta osobu za koju saznaju da je protiv nje podnesena kaznena prijava za neko od djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Kako će škole to saznavati, pitala je Selak Raspudić, što ako nema kaznenog postupka, nego postoji samo sumnja, dodala je Glasovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!