Oporba: Očekujemo da Jandroković sazove izvanrednu sjednicu bez odgađanja

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je pozitivno odgovorio na zahtjev devet oporbenih klubova koji su tražili sazivanje izvanredne sjednice Sabora zbog štrajka u pravosuđu i plinske krize i zatražio je njezino sazivanje, a oporba je potom pozvala Gordana Jandrokovića da ne odugovlači sa sazivanjem sjednice.

Šef SDP-a Peđa Grbin pozdravio je odluku predsjednika Republike:

“Odluka predsjednika Republike da zatraži izvanredno zasjedanje Sabora logična je i razumljiva. SDP je zadovoljan jer smo to i tražili. Očekujem od Jandrokovića i Plenkovića da ne opstruiraju i da sjednica bude održana što je moguće prije, Jandroković je mora sazvati bez odgađanja. Naravno da ćemo prisustvovati, u krajnjoj liniji mi smo je i tražili.”

“Zadovoljni smo što je predsjednik prepoznao da u ovom trenutku nema stabilnosti vlasti u Hrvatskoj, da je ozbiljno narušena i štrajkom u pravosuđu i činjenicom da izvršna vlast ne želi podnijeti odgovornost za aferu ‘plin za cent’ i na osnovu toga je sazvao izvanrednu sjednicu”, ustvrdila je Sandra Benčić (Možemo!). Sad je na Jandrokoviću da kaže kada će se sjednica održati, pri čemu bi bilo protivno i slovu i duhu Ustava kada on to ne bi napravio odmah i kada bi pokušao na bilo koji način odgađati, upozorila je. Ova sjednica se saziva zbog hitnog stanja, zbog nečega što se mora riješiti ovaj tjedan, a ne nečega što može čekati. Po meni, sjednica bi trebala biti već u petak, poručila je.

I Benčić je najavila da će razgovarati s koalicijskim partnerima HDZ-a oko rješavanja ova dva ključna pitanja u državi i očekuje da sada budu odgovorni, bez obzira što inače čine većinu, i da kao i neki u slučaju Borg, sada pokažu ipak neku drugu razinu odgovornosti prema svim građanima Hrvatske, a ne isključivo prema onima u članstvu HDZ-a. Na pitanje ide li sad opozicija u ‘lov’ u dio vladajućih redova, kazala je ‘naravno da idemo, opozicija nema 76 ruku jer da ima ne bi se tako zvala’. Treba razgovarati s koalicijskim partnerima HDZ-a, ustvrdila je Benčić.

I Marija Selak Raspudić (Most) zadovoljna je odlukom predsjednika Republike. “Drago nam je da je predsjednik Milanović udovoljio našem zahtjevu i da će sazvati izvanrednu sjednicu, svaka druga poruka bila bi porazna za Hrvatsku. Nikada ne smije doći vrijeme u kojem ćemo se naviknuti na pljačku i smatrati da to ne zahtjeva ozbiljan institucionalni odgovor”, rekla je Selak Raspudić.

Priča oko plina nije toliko komplicirana kao što je Plenković želi učiniti i vrijeme je da svi akteri preuzmu odgovornost za svoje postupke i činjenicu da su oštetili građane Hrvatske, rekla je zastupnica Mosta.

Također, dodala je, pravosuđe mora hitno proraditi i zahtjevima štrajkaša se udovoljiti. “Kada je već desetak milijuna eura koji su nestali ih HEP-a sitnica za Plenkovića, dignuti plaće sigurno mu neće biti nikakav problem”, ustvrdila je Selak Raspudić.

Na upit smatra li da odlukom o izvanrednoj sjednici predsjednik Milanović staje na stranu oporbe, Selak Raspudić odgovara da je Milanović svakom svojom prethodnom kritikom HDZ-a odavno odabrao stranu. Ističe, bitno je da sve više ključnih aktera djeluje jedinstveno u skladu s potrebama građana, a protiv koruptivne HDZ-ove politike.

Zadovoljan je i Daniel Spajić (Domovinski pokret) iako smatra da su izvanrednu sjednicu trebali sazvati vladajući, bez da se predsjednik Republike u to trebao petljati. “Kao država ne funkcioniramo i to nije normalna situacija i nije normalno da u takvoj situaciji odemo dva mjeseca na odmor”, kazao je Spajić.

Nezavisni saborski zastupnik Marin Lerotić pozdravlja odluku Milanovića “koji je prepoznao izvanredno stanje u državi”. “Ovo je jedina ispravna odluka i pljuska vladajućima koji nisu očekivali ovaj potez, plinske boce iz Savske danas su eksplodirale HDZ-u direktno u lice”, poručio je.

Kada ovlašteni predlagatelj podnese zahtjev, predsjednika Sabora dužan je sazvati sjednicu u roku od 8 dana od dana primitka zahtjeva. Ako predsjednik Sabora ne sazove izvanrednu sjednicu u tom roku na temelju valjano podnesenog zahtjeva, izvanredno zasjedanje sazvat će najmanje tri potpredsjednika Sabora, stoji u saborskom Poslovniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.