Oporba: Povjerenstvo se ubija do kraja radi zaštite koruptivnog HDZ-a

Vijesti 13. pro 202114:49 > 16:36 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Iz saborske oporbe, nezadovoljne novim zakonom o sprječavanju sukoba interesa, poručili su u ponedjeljak da bi se mogao zvati 'zakonom o sprječavanju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa', jer se njime marginalizira to antikorupcijsko tijelo.

“Nudimo amandman da se zakon nazove ‘zakon o sprječavanju Povjerenstava za o odlučivanje o sukobu interesa i amandman da se Povjerenstvu daju ovlasti i omogući da radi oko zbog čega je osnovano, na vama je da odlučite koji ćete prihvatiti”, poručio je zastupnicima Peđa Grbin (Klub SDP-a).

Sukob interesa je, protumačio je, kada kuma poguraš u diplomatskoj službi, kada prijatelju pomogneš da dobije posao i, iako nije svaki kazneno djelo, često je prvi korak u tom smjeru, pri čemu je upozorio na veliku štetu koju korupcija čini društvu i državi.

Niz amandmana najavila je i Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) i naglasila da se zakon donosi kako bi se Povjerenstvo “ubilo do kraja” i kako bi se štitili interesi “koruptivnog” HDZ-a”.

Uzvratio joj je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić, optuživši ju da je koristila svoju poziciju na čelu Povjerenstava za vlastitu političku promociju.

“Nepošteno, maliciozno i bezobrazno je kada se protiv nekoga pokrene postupka da se odmah trči u medije gdje se političar ili dužnosnik proglašava krivim prije provedenog postupka”, rekao je Salapić i ustvrdio kako se zakonom želi spriječiti da se Povjerenstvo bavi politikom, kao i da se popunjavaju pravne praznine.

Politika Vas nije podržala pa opsesivno nastupate prema Plenkoviću

“Ne možete si oprostiti što Vas politika nije podržala u drugom mandatu, pa opsesivno nastupate prema Andreju Plenkoviću i HDZ-u”, poručio je Salapić zastupnici Centra.

Da je zakon loš smatra i Željko Lenart (Klub HSS-a i RF-a) i tvrdi da se njime neće ništa spriječiti, već će se i dalje trgovati utjecajem i zapošljavanjem.

“Kada bi dužnosnici znali da će odgovarati materijalno, ne bi olako ulazili u sukob interes”, kazao je Lenart zazivajući donošenje zakona o oporezivanju nelegalno stečene imovine.

Na slično tragu je i Miroslav Škoro (Klub Hrvatskih suverenista) i tumači kako ne bi trebalo biti potrebno nikakvo drugo tijelo ili Povjerenstvo kada bi Porezna uprava kvalitetno funkcionirala. “Ako imaš više nego što si zaradio objektivno bi imao problem”, kazao je.

Korupcija toliko ukorijenjena u društvo da više nikoga nije briga

Mariju Selak Raspudić (Most) zabrinjava što korupcija nije tema koja dotiče naše društvo, jer se već toliko ukorijenila da više nikoga nije briga. “Ona je samorazumljiva i nešto čime se hvali, kada govorimo o korupciji kao da lajemo na Mjesec”, rekla je.

Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrata) smatra da borba protiv sukoba interesa i korupcije nije prioritet Vlade, ocijenivši da predloženim zakonom ministar pravosuđa Ivan Malenica vraća dug HDZ-u koji mu je sve omogućio.

“Možda nije dobro učio i nije imao dobre ocjene i nije dobio stipendiju, no najveća mu je stipendija ona iz HDZ bez koje ne bi bio ministar i HDZ-u može zahvaliti cijelu svoju profesionalnu karijeru, pa mu sada ovim zakonom vraća dug”, odgovorio je Bernardić na prozivke Malenice zbog primanja stipendije

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) ustvrdila je pak kako je novi zakon “zadnji čin porobljavanja države i društva” u smislu centralizacije upravljanja javnim resursima. “HDZ je krenuo u veliku centralizaciju javnog sektora, od socijalne skrbi, bolnica, korištenje EU fondova i sada treba onemogućiti da se vide sve negativne posljedice toga, sukob interesa i korupcijske afere”, zaključila je.

Dvije trećine stanovnika ovisi o potrošnji pod kontrolom politike

Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta ) ocjenjuje da nijedan zakon neće spriječiti sukob interes jer je prostor za to u Hrvatskoj prevelik, budući da dvije trećine stanovnika indirektno ili direktno ovisi o potrošnji koja je pod kontrolom politike.

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a ) odbacuje da se Povjerenstvo želi eutanazirati i ističe kako se zakon treba gledati u aspektu cjelokupne reforme i ostalih zakona. Zakon donosi brojna unapređenja, proširuje adresate zakona, uvodi dodatne obveze, naglasio je.

Dragana Jeckov (SDSS) navodi kako bi Povjerenstvo trebalo prevenirati sukob interesa i imati mogućnost kažnjavanja te treba voditi računa da se ne pretvori u krajnje birokratsko tijelo za skupljanje imovinski kartica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!