Oporba skuplja potpise za raspravu o izvješćima Povjerenstva za sukob interesa

Vijesti 12. lis 202214:36 0 komentara
N1

Peđa Grbin (SDP) izvijestio je u srijedu nakon oporbenog sastanka, da će skupljati potpise kako bi se u Saboru raspravljalo o izvješćima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o čemu se nije raspravljalo od 2018., iako je, kaže, riječ o važnom aparatu u borbi protiv korupcije.

“Danas smo se u sklopu zajedničke oporbene borbe protiv korupcije, dogovorili da ćemo prikupiti potpise i osigurati da se u Hrvatskom saboru raspravi o izvješćima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer vladajući već četiri godine bojkotiraju tu raspravu, još od 2018”, ustvrdio je Grbin.  “Mi iz oporbe smo odlučili tome reći dosta i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će doći pred Hrvatski sabor i obavijestiti o svom radu, kao i sukobu interesa u kojem je zateklo brojne državne dužnosnike”, dodao je.

vezana vijest

Izvijestio je i da su prikupljeni potpisi za osnivanje istražnog povjerenstvo o raspolaganju energentima i prošli tjedan upućeni u proceduru. Ako vladajući ne žele o tome raspravljati, nakon 60 dana, oporba će prikupiti potpise i raspravljat će se i o tome, dodao je.

Istražno povjerenstvo, ističe, potrebno je jer smo u ponedjeljak imali nova uhićenja u Ini, jer slučaj Škugor nije bio jedini u kojem se iz Ine kralo, a jučer smo dobili informaciju da USKOK-ovi istražitelji ulaze i u druga trgovačka društva u vlasništvu Republike Hrvatske, ovaj put u HEP.

„Dakle, očito je da slučaj Škugor i svih koji su s njime povezani nije usamljen primjer. Očito je to bio sustav koji je postojao u Hrvatskoj i koji uništava naša trgovačka društva i zbog kojih svi građane ove zemlje plaćaju skuplje režije, gorivo i žive lošije”, poručio je.

Grbin je utvrdi da se događa korupcija ‘u režiji HDZ-a’ i ima posljedice za standard hrvatskih građana. “I tome treba reći dosta, a prvi korak je da se istraži apsolutno sve što bi moglo imati veze s korupcijom”, poručio je.

Grbin je komentirao i reteriranje Branka Bačića u vezi s izjavama o centrima moći s istoka povezanih s oporbom, rekavši da je to slično kao i prošli tjedan s Antikorupcijskim vijećem. „Kada su shvatili da nas ne mogu zastrašiti tim prijetnjama, onda su shvatili da se moraju povući i tako će biti svaki put kada vladajući izađu iz okvira dopuštenog, reagirat ćemo oštro, nekada i pregrubo, ali šutjeti nećemo”, izjavio je.

Grbin kaže i da je ‘razlog za povlačenje HDZ’ možda i u tome što se optuživalo saborske zastupnike iz raznih stranaka da primaju instrukcije i da su na nekakvom platnom spisku Rusije ili Putina, a onda istoga dana otkrijemo da jedno trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske za vrijeme sankcija prema Rusiji pregovara s ruskim trgovcima oružjem oko toga kako će se zaobići sankcije, i to preko Republike Srpske. Možda je i to utjecalo da se povuče ručna jer su shvatili što rade, smatra Grbin.

Benčić: Plenkovićeva izjava o opoziciji jednaka povijesnoj izjavi Tuđmana

Za oporbu su i dalje nezaobilazna tema bile izjave premijera Plenkovića o unutarnjim i vanjskim faktorima koji orkestriraju oporbeno djelovanje pa ga je Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) pozvala da objavi te informacije ako ih ima.

„A ako ih nema pa je samo insinuirao u cilju političkog obračuna s opozicijom, onda neka odstupi odmah. Plenković svaki puta kada su njegova stranka i Vlada odgovorne za neku korupcijsku aferu poseže za diskursom unutarnjeg i vanjskog neprijatelja”, ustvrdila je Benčić.

Dodaje kako je premijerova “izjava o opoziciji jednaka potpuni skandaloznoj i povijesnoj izjavi Franje Tuđmana kada je rekao da neće trpjeti oporbenu situaciju u Zagrebu. Plenković je ovime zašao u polje u kojem djeluje Viktor Orban”, rekla je Benčić, upitavši – kako to Plenković misli istražiti oporbu ?

“Je li njemu sigurnosno-obavještajni aparat na daljinski upravljač? Ali najbitnija poanta je da, ako premijer traži unutarnje neprijatelje koji su eksponenti ruske politike u Hrvatskoj, neka ih traži u svojim redovima i sebi jako blizu. Nalaze se među njegovim stranačkim članovima, njegovim financijerima, a neki su i u njegovom savjetu za energetsku krizu”, izjavila je Benčić,  dodavši kako za naći ih, ne mora koristiti ni državni aparat nego je dovoljan Google.

Benčić kaže kako je posao Odbora za nacionalnu sigurnost da ‘inzistira na tome da se utvrdi je li premijer ovom izjavom i onom ranijom kada je rekao da imamo naoružane paramilitarne skupine, povrijedio nacionalnu sigurnost, određene zakone i koristi li se sigurnosno-obavještajnim aparatom za političke obračune s opozicijom’.

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš kratko je komentirala da, „kada Andrej Plenković krene o unutarnjim i vanjskim neprijateljima, jedino što svi zajedno možemo osjećati je – susramlje”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!