Oporba traži ostavku: Beroš dodjeljuje milijunske poslove prijateljima

Vijesti 25. tra 202114:26 > 14:27 0 komentara
Vili Beroš
Goran Kovacic/PIXSELL

Oporba je nezadovoljna radom ministra zdravstva Vilija Beroša te traže njegovu ostavku.

Građansko-liberalni savez (GLAS) ističe da Beroš odbija preuzeti odgovornost za kaos koji je proizvela platforma CijepiSe.

“Ministar zdravstva Beroš, koji besramno dodjeljuje milijunske poslove prijateljima usred užasa u koji je doveo zdravstvo, i još nas uvjerava da “službe kažu da je sve u redu”, odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost i za kaos koji je proizvela njegova platforma za cijepljenje.

VEZANE VIJESTI

Pa tako danas s kaže da nije istina da platforma ne funkcionira, nego “možda ne radi kako bismo htjeli”. Koja je točno razlika zna samo Beroš, ako i on, a o tome kako funkcionira ili “ne radi kako bismo htjeli” svakodnevno svjedoče prijavljeni koje je platforma izbrisala, stariji od 65 i kronični bolesnici koji i dalje čekaju poziv, kao i liječnici opće medicine.

Platforma funkcionira tako dobro da je njezino ime i Vladin slogan “cijepi se” dobilo u javnosti vrlo domišljatu, ali i znakovitu inačicu koja mijenja samo jedno slovo, ali govori sve što o platformi trebamo znati. Sasvim je jasno da Beroš mora otići nakon svega što je građanima priuštio i upropastio i ono što im doslovno spašava živote.

Ali, ne trebamo se zavaravati da će time biti riješen ijedan problem, a zdravstvo profunkcionirati. Beroš je ministar zato što ga je na to mjesto postavio Plenković i odgovornost leži prvenstveno na njemu. Sve dok je on premijer i HDZ na vlasti tonut ćemo sve dalje i sve dublje, dok se za to vrijeme nesposobni i korumpirani ministri mijenjaju kao na traci, i to ne samo u zdravstvu, nego u svim resorima”, navodi se u prioćenju GLAS-a.

Grbin: Sustav cijepljenja pao je na koljena

Predsjednik SDP- a Peđa Grbin u nedjelju je u Splitu ocijenio da su građani Hrvatske u lošem položaju zbog lošeg upravljanja zdravstvenim sustavom te poručio da zbog toga zajedno s drugima iz saborske oporbe traže smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Kazao je da smo u doba najveće zdravstvene krize za vrijeme mira doživjeli da nam bolnice ostaju bez lijekova jer nije osigurano njihovo funkcioniranje, a sada smo doživjeli da nam je – u trenutku kada nam je cijepljenje vjerojatno jedini put iz zatvaranja i pandemije – sustav cijepljenja koji je trebala organizirati država “kolabiran, odnosno pao je na koljena”.

“Ako to nije dovoljan razlog za odlazak ministra Beroša i dovoljan razlog da zazvone sva zvona za uzbunu i da se nešto napokon napravi, onda ja doista ne znam što je još potrebno da se dogodi. Bolnice su bez lijekova, sustav ‘cijepi se’ je krahirao, a istovremeno se ljudima pogoduje, cvjećari dobivaju IT poslove, a bivši ministri bez referenci su trebali dobiti posao nadzora tog IT sustava”, rekao je Grbin.

VEZANE VIJESTI

Po njegovim riječima, sve to što se događa pokazuje potpuno nesnalaženje, nered i neznanje u vođenju zdravstva.

Predsjednik SDP-a napominje kako traže da ministar ode, ali i kako to neće biti dovoljno ako se ne dogode korjenite promjene u zdravstvenu sustavu koje će osigurati da ne moramo svakih šest mjeseci dodatno “upumpavati” dodatnu milijardu da bi lijekovi dolazili u bolnice.

Na pitanje novinara kada će pokrenuti opoziv, rekao je da su do sada već održali jedan sastanak opozicije, u srijedu je novi i na njemu će dogovoriti točan termin, te o svemu obavijestiti javnost.

Odgovorio je i da “predsjednik Vlade i Sabora potom određuju termin opoziva”, odnosno hoće li to biti prije ili nakon izbora. Oporbi je bitno da se raspravi o problemima, da ukažu na brojna rješenja koja postoje i važno je da ministar ode jer je njegova odgovornost sve što se događa u zdravstvu, poručio je.

Kandidat za župana Ranko Ostojić je na pitanje ide li u utrku za unaprijed izgubljenu bitku rekao kako ima odgovornost voditi listu, ali i da SDP kao velika stranka ima svog kandidata za župana. Istaknuo je da je ulazio u bitke koje su možda bile izvjesne ili neizvjesne, ali da se nikada nije povlačio.

Franić: Beroš je u potpunosti zaboravio Split

Kandidat za splitskoga gradonačelnika Ante Franić smatra da je ministar Beroš zaboravio Split i Dalmatince.

“Ministar Beroš je u potpunosti zaboravio Split. On je kao nositelj liste X. izborne jedinice na prošlim parlamentarnim izborima dolazio u Split, nudio obećanja, a nakon izbora je zaboravio Split i Dalmatince. To je još jedan od paradoksa vrhuške vlasti HDZ- a koja igra na osjećaje dalmatinskog porijekla”, rekao je SDP-ov gradonačelnički kandidat.

Dalmacija im je, nastavio je, “bitna samo dok su izbori, obećaju, slikaju se, a nakon toga Splitu i Dalmaciji ostaju mrvice”.

Podsjetio je da splitska bolnica ima jedva dva uređaja za magnetsku dijagnostiku od kojih je jedan star 15 godina, te je obećao da će kada postane gradonačelnik otvoriti gradski referentni centar za magnetsku dijagnostiku jer mu je želja smanjiti liste čekanja i svim građanima omogućiti dostupniju uslugu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!